Удружење

Милутин Миланковић

Београд

"Осунчавање Земље покорава се неминовном закону,
исто тако тачном као што је Њутнов закон гравитације."

Вести

Удружење Милутин Миланковић у Бору на Дану отворених врата Техничког факултета

На Техничком факултету у Бору 4. априла прослављен је Дан студената и организован Дан отворених врата, традиционална манифестација посвећена заинтересованим будућим студентима на којој могу да добију потребне информације о програмима образовања и усавршавња и наставној инфраструктури Факултета, те условима за предстојеће пријемне испите.

Highslide JS

Деканат Техничког факултета пожелео је да овогодишње представљање Техничког факултета буде оплемењено са изложбом „Милутин Миланковић, живот и дело“, што је Удружење прихватило, организовало и реализовало. Присутни студенти и гости са занимањем су пропратили филм и изложбу која ће, заједно са филмским пројекцијама, бити отворена до 15. априла. Намера организатора је да у данима након Васкрса кроз изложбу проведу ученике и студенте из Бора, уз приказивање филма „Од армираног бетона до Канона осунчавања“.

Декан Техничког факултета у Бору Универзитета у Београду проф. др Нада Штрбац у својој поздравној речи захвалила је Удружењу на подршци, урученим издањима Удружења и спремности за пружање даље подршке популаризацији личности и дела Милутина Миланковића у Бору и на Техничком факултету.

На свечаности, испред Удружења присуствовали су Надежда Пејовић, Никола Јанков и Слободан Стојановић, који се студентима и гостима обратио и том приликом изразио захвалност домаћинима на придруживању акцијама на популаризацији. Изразио је очекивање да ће и град Бор изнаћи могућност да се некој институцији или улици подари име научника. Подсетио је присутне на Миланковићев изузетан допринос приликом градње железничке пруге Ниш-Књажевац, кад је пројектовао 19 мостова уз исту оплату, чиме је остварио и велике уштеде. Такође, студентима је предочио чињеницу да је коначна потврда Миланковићеве теорије стигла из геолошке струке приликом провођења пројекта Climap.

Highslide JS

Посебан гест домаћини су делегацији приредили омогућавањем посете Рударско-топионичарском басену Бор и силаском у рударско окно где су госте из Удружења Милутин Миланковић упознали са радом и угостили „рударском кафом“ у кафићу Јама у утроби земље на на 11-том хоризонту неактивног рударског окна, дубини од 400 метара, на коти 47.

Highslide JS
Снимци за успомену 400 метара испод земљe
arrow

Информације


За све информације, контакте, актуелности и сазнања поводом дела и рада нашег Удружења, Молимо Вас да нас контактирате путем е-маил адресе:

milankovicm@gmail.com

Такође, можете нас контактирати и путем следећих телефона:

мр Славко Максимовић
+381 (64) 13 57 307
(председник Удружења)

Слободан Стојановић
+381 (63) 71 64 307
(потпредседник Удружења)

Срдачно Вам се захваљујемо !