Удружење

Милутин Миланковић

Београд

"Осунчавање Земље покорава се неминовном закону,
исто тако тачном као што је Њутнов закон гравитације."

Вести

Миланковић окупио Србе у Цириху

На позив Одбора СКПД Просвјете у Швајцарској и Црквене општине Цирих од 8. до 11. децембра у Цириху је боравио мр Славко Максимовић, председнин Удружења Милутин Миланковић. Програмом боравка била су предвиђена два сусрета са нашим сународницима који живе и раде у Цириху са предавањима у Светоуспенском храму и Кафе књижари „Фреска“ о животном и научном путу великана српске и светске науке Милутина Миланковића.


Ко је Милутин Миланковић, шта је открио, по чему је његов допринос науци тако велики? Шта га је толико издигло у храму науке, чиме се његово дело опире забораву, и зашто се, како време пролази, о њему све више говори?, била су питања на која су радознали посетиоци очекивали одговоре.

Већ на првом предавању у препуној сали у Светоуспенском храму, коме су присуствовали генерални конзул Републике Србије Зоран Јеремић, председник СПКД Просвјета Чедомир Паповић и старешина храма отац др Мирослав Симјоновић, и веома занимљивеог излагања о вечитом путнику кроз васиону и векове и његовом богатом и разноврсном животу, било је јасно да је прича о великом Миланковићу побудила велико интересовање наших сународника и да ће морати да се понови још неколико пута.

На инсистирање старешина храмова оца Мирослва Симјоновића и оца Бранимира Петковића предавање је поновљено у Светоуспенском храму а нови сусрет је одржан и у Светотројичном храму. Неколико стотина наших сународника различитих узраста и занимања бројним питањима су употпунили своју радозналост и сазнања о, за њих до тада мало познатом научном великану, али изнад свега великом патриоти Милутину Миланковићу. Питања су се првенствено односила на дело Миланковић - ледена доба, грађевинске подухвате, реформу календара, али и на детаље из личног живота.

Подстакнути цитатом „У Бечу сам био признати инжењер и научник. Вредно сам радио, али сам се лепо проводио у ресторанима, приватним и јавним салонима. Но, што сам више успевао и боље се забављао, у души сам све незадовољнији бивао. Све више сам размишљао о матичној Србији и мирном професорском раду“, питања су се углавном односила на разлоге напуштања веома удобан живот и добро плаћенoг посла у Бечу и доласка у Србију, и као је одолео искушењима да читав свој стваралачки век прове у Србији, а не да попут остали великана српске науке оде за бољим условима у свет.


Одговор су добили у завршној реченици којима је завршено предавање: Милутин Миланковић, човек који је био много тога, ђак, студент, проналазач, инжењер, конструктор, грађевинар, муж, отац, професор, академик, путник, затвореник, доктор наука, господин,... Ипак, две чињенице које најбоље описују Милутина Миланковића су: био је научник и био је патриота.

Посебно интересантан и занимљив је био сусрет са српским студентима на Циришком универзитету. Студенте различитих усмерења, од природних и техничких до друштвених наука посебно је интересовало како је Миланковић стекао тако широко образовање да је могао да да изузетан допринос светској науци и цивилизацији из више области - од инжењерског рада и патената у грађевинарству, астрономске теорије климатских промена, реформе Јулијанског календара, историчара природних наука, хроничара научних збивања свога времена, до универзитетског професора и академика и зашто није постао професор на Бечком универзитету.
Програм боравка је завршен је у Кафе књижари „Фреска“ приказивањем филма „Милутин Миланковић путник кроз васиону и векове“ и разговору о питањима календара, а посебно о ставу Српске православне цркве према реформисаном Јулијанскон календару који је урадио Милутин Миланковић.

Предавања су, сем код наших сународника, изазвале веома велико интересовање у средствима информисања која се односе на актуелности у дијаспор. И пре гостовања у Цириху, а и након тога, председника Удружења мр Славка Максимовића информација о теми његових предавања публиковане су на Радио Београду 1, као и на Радиу „Младост“ који емитује свој програма на фрекфенцији Швајцарског канала „К“, а може се слушати и на Интернету.

Иначе Радио „Младост“ је медијски спонзор Удружења Милутин Миланковић за дијаспору.
О активностима мр Максимовића у Цириху, код наше дијаспоре, известио је и онлајн портал РТС:

Афирмативно о овом догађају писале су и „Франкфуртске вести“, новине за информисање наше дијаспоре на српском језику.

arrow

Информације


За све информације, контакте, актуелности и сазнања поводом дела и рада нашег Удружења, Молимо Вас да нас контактирате путем е-маил адресе:

milankovicm@gmail.com

Такође, можете нас контактирати и путем следећих телефона:

мр Славко Максимовић
+381 (64) 13 57 307
(председник Удружења)

Слободан Стојановић
+381 (63) 71 64 307
(потпредседник Удружења)

Срдачно Вам се захваљујемо !