Удружење

Милутин Миланковић

Београд

"Осунчавање Земље покорава се неминовном закону,
исто тако тачном као што је Њутнов закон гравитације."

Вести

Научно популарно вече о Милутину Миланковићу на Данима Дурмитора у Београду

Леденички трагови, трагови климатских промена

Удружење Дурмитораца у Београду, заједно са Удружењем Милутин Миланковић, у склопу манифестације „Дани Дурмитора“, организовало је научно-популарно вече посвећено Милутину Миланковићу под називом „Леднички трагови на Дурмитору у светлу теорије Милутина Миланковића“, а у складу са Миланковићевом чувеном астрономском теоријом промене климе.

Highslide JS
Highslide JS

Вече посвећено Милутину Миланковићу, организовано 26. новембра на Данима Дурмитора у Установи културе „Браћа Стаменковић“ на општини Палилула, Београд, започело је представљањем рада оба Удружења, након чега је приказан документарно-играни филм о Милутину Миланковићу, „Путник кроз васиону и векове“. Филм је одгледан са изузетном пажњом, „у даху“, како је један од посетилаца казао.

После пројекције одржано је краће предавање о доказима Миланковићеве теорије на подручју Дурмитора, а знатижељна публика је показала знатан интерес постављајући питања учесницима својеврсне трибине, тражећи одређена појашњења и допунске информације.

На почетку скупа члан Управног одбора Удружења Дурмитораца у Београду Милорад Обрадовић објаснио је мотиве који су руководили Управни одбор да планирају и организују једно такво занимљиво вече, захвалио Удружењу Милутин Миланковић на свесрдној помоћи и пожелео више активности на упознавању са дометима великана наше науке. Председник Удружења Милутин Миланковић мр Славко Максимовић у поздравној беседи упознао је присутне са величином и значајем великана светске науке и у основним цртама са радом Удружења на популаризацији личности и дела Милутина Миланковића.

Занимљиво предавање, као специфична допуна информацијама из излагања и филма, одржао је професор Београдског универзитета др Милутин Љешевић, указујући присутнима на постојање бројних доказа Миланковићеве теорије о леденом добу на ширем подручју Дурмитора.

Highslide JS
Highslide JS


Предавање и свеукупне информације изазвале су интерес посетилаца. Све у свему, успело вече, које ће, како су посетиоци изјављивали, остати у сећању и инспирисати да се дубље упознају са делом овог научника. Као својеврсна потврда нека послужи податак да је један од присутних, иначе професор у машинској школи, пожелео да филм прикаже својим ученицима, са основним циљем да ученици схвате да сваки труд и трагање за знањем, како се изразио, мора дати резултат достојан пажње и поштовања, јер за то је светао пример управо Милутин Миланковић.

arrow

Информације


За све информације, контакте, актуелности и сазнања поводом дела и рада нашег Удружења, Молимо Вас да нас контактирате путем е-маил адресе:

milankovicm@gmail.com

Такође, можете нас контактирати и путем следећих телефона:

мр Славко Максимовић
+381 (64) 13 57 307
(председник Удружења)

Слободан Стојановић
+381 (63) 71 64 307
(потпредседник Удружења)

Срдачно Вам се захваљујемо !