Удружење

Милутин Миланковић

Београд

"Осунчавање Земље покорава се неминовном закону,
исто тако тачном као што је Њутнов закон гравитације."

Вести

Дани Милутина Миланковића

Бројним активностима под јединственим кровним називом Дани Милутина Миланковића, у мају месецу Удружење је обележило неколико датума везаних за живот Милутина Миланковића и свој рад. Пре свега 28. мај - Дан рођења научника и 6. мај - Дан Удружења и Крсну славу Ђурђевдан, иначе славу породице Миланковић из Даља.

Програмима рада Удружења манифестација Дани Милутина Миланковића планира се и реализује у мају месецу више година, увек са иновираним садржајима и на вишем квалитативном нивоу. Ове године, више активности реализовано је у непосредној организацији Удружења, док су остале реализоване заједно са другим учесницима на обележавању Миланковићевих дана. По први пут ове године, координиране су активности са школама које носе назив Милутина Миланковића да би се могле заједно испратити и међусобно се испомоћи.

Под називом Миланковићу у походе, 28. маја на Дан рођења, уз полагање цвећа на споменик великану, уприличен је пригодан културно-образовни програм код Спомен обележја у Парку са његовим именом у извођењу ученика Основне школе Милутин Миланковић из Раброва, Средњошколског центра Милутин Миланковић из Милића, Образовног система Милутин Миланковић и Геолошке и хидрометеоролошке школе Милутин Миланковић из Београда. Осим тога ученици са наставницима из Раброва и Милића посетили су Удружење где су разгледали изложбу и одгледали филм из продукције Удружења.

Дан Удружења Милутин Миланковић, као и Ђурђевдан, крсна слава породице Милутина Миланковића, коју је Удружење прихватило као своју славу, по традицији свечано и достојанствено су обележени у Удружењу.

Већ традиционална манифестација Дани Милутина Миланковића - Час науке у Старом Сланкамену, установљена пре две године на иницијативу и у организацији Удружења Милутин Миланковић и Општине Инђија, у мају ове године по трећи пут је одржана у Старом Сланкамену. Уз предавање, трибину и доделу награда најбољим ученицима приређен је програм и посматрање лесног профила са Дунава, рајске реке Фисон, како га је звао Миланковић.

Школске установе које носе назив Милутина Миланковића, уз помоћ Удружења, организовале су различите манифестације под називом Дани Милутина Миланковића. Представници Удружења својим присуством и обраћањем подржали су настојања да се достојанствено обележе и организују овакве манифестације у част научника чије име носе.

У Јавној установи Средњошколски центар Милутин Миланковић из Милића одржана је вишедневна веома успела традиционална манифестација „Дани Милутина Миланковића“, за коју прилику је Удружење уступило своја издања и Миланковићеве књиге са своје изложбене поставке и том приликом добило Захвалницу ове установе за свеукупну помоћ и подршку.

На свечаности у Образовном систему Милутин Миланковић организован је веома занимљив сценски приказ у извођењу ученика, додела награда најбољим ученицима и студентима ове институције.

Прва техничка школа Милутин Миланковић из Ниша организовала је по први пут прославу Дана школе од када носи тај назив. Уз помоћ Удружења на терену школе организована је пригодна изложба о Милутину Миланковићу уз присуство гостију и припадника Амбасаде Републике Аустралије са којима је успостављена сарадња с обзиром да потомци Милутина Миланковића живе у тој земљи.

Основна школа Милутин Миланковић из Раброва обележила је свој дан школе, пригодном свечаношћу и посвећеношћу научнику уз присуство представника Удружења, као и бројних гостију и бивших ученика ове школе која бележи 174 године постојања.

Геолошка и хидрометеоролошка Милутин Миланковић, школа која од свих школа најдуже носи име научника, обележавајући свој дан, обележила је и 70 година постојања. На свечаности посебно поштовање је указала делегацији Удружења, на челу са председником мр Славком Максимовићем који је својевремено био ђак ове школе и на свечаности се обратио слављеницима.

Четири школе - Хемијско прехрамбено технолошка школа, Земунска гимназија, Геолошка и хидрометеоролошка школа Милутин Миланковић и XV гимназија, све из Београда, у сарадњи са Удружењем, приредиле су и у Дечјем културном центру у Београду реализовали веома занимљив колажни програм „Трагом Милутина Миланковића и Мике Аласа“, спојивши на тај начин два великана и два пријатеља који су друговали и једно време заједно радили у Српској академији наука.

Мајским данима Милутина Миланковића посвећена је значајна пажња у регионалним и локалним средствима јавног информисања, чиме је и на овај начин становништво упознато са величином и значајем Милутина Миланковића за српски народ, као и напорима Удружења да таква личност буде присутна у јавности како то заслужује.

arrow

Информације


За све информације, контакте, актуелности и сазнања поводом дела и рада нашег Удружења, Молимо Вас да нас контактирате путем е-маил адресе:

milankovicm@gmail.com

Такође, можете нас контактирати и путем следећих телефона:

мр Славко Максимовић
+381 (64) 13 57 307
(председник Удружења)

Слободан Стојановић
+381 (63) 71 64 307
(потпредседник Удружења)

Срдачно Вам се захваљујемо !