Удружење

Милутин Миланковић

Београд

"Осунчавање Земље покорава се неминовном закону,
исто тако тачном као што је Њутнов закон гравитације."

Вести

Српски и светски научни великан у галерији „Икар“

Обележавајући 102-гу годину постојања војног ваздухопловства, Команда   ваздухопловства и противваздухопловне одбране, у галерији „Икар“, организовала је изложбу, која jе трајала од 16. до 26. децембра 2014. године. Поставка је састављена од три дела. Један део је изложио Музеј југословенског ратног ваздухопловства, други део су чиниле фотографије мајора пилота Драгољуба Стефановића, а трећи део је уприличило Удружење Милутин Миланковић са нагласком на објекте инфраструктуре које је пројектовао, учествовао у изради или надзирао градњу за потребе Команде ваздухопловства управо Миланковић.На отварању изложбе представници Војске Србије су истакли да је „...ваздухопловство захвално на његовом (Миланковићевом) доприносу развоју инфраструктуре ратног ваздухопловства на бројним аеродромима од Скопља до Бежаније, где и данас, као споменик културе, постоји хангар који је пројектовао баш Миланковић. И овај објекат у коме се налазимо, носи траг Милутина Миланковића. Стога му се и ми на одређени начин, изражавајући определење да то касније буде садржајније и знатно детаљније.

Захвални смо Удружењу Милутин Миланковић, које проноси његово име, што нам је омогућило да део својих активности буде доступан на данашњој манифестацији, као и на спремности за заједничким акцијама у предстојећем периоду...“
„Бројни су објекти у ваздухопловству, које је градио Миланковић - на отварању изложбе, нагласио је председник Удружења мр Славко Максимовић и додао: – да је похвално што се и Војска Србије, а посебно Ваздухопловство одужују Милутину Миланковићу.

Подаци говоре да је почетком 1926. године Команда ваздухопловства приступила изградњи аеродрома у Бежанији, Краљеву, Скопљу, Мостару, Загребу и Панчеву. Планирано је да се на сваком аеродрому ураде двојни армирано-бетонски хангари распона 30-40 метара за смештај авиона, радионице за монтажу авиона, и друге зграде неопходне за војне сврхе, али и за цивилни саобраћај. Ђенерал Станојловић је обавестио Миланковића да јединоу њега има поверење за извођење ових радова.
Миланковић је прихватио да се упусти у тај подухват под условом да се сви планови и пројекти раде по његовим упутствима и под његовим надзором. Двомесечни распуст Миланковић проведе на аеродромима пењући се по оплати кровне конструкције, прегледавајући да ли је исправна, предвиђена арматура правилно распоређена, савијена и повезана, да ли је мешавина добра, а њено набијање прописно. Сем тога, обављао је и супер-надзор на изградњи - Велике палате Команде ваздухопловства“.
На изложби су се обратили присутнима, проф. др Вељко Вујичић, председник Удружења мр СлавкоМаксимовић, мајор Драгољуб Стефановић и члан УЛУПУДС-а Мирослав Предојевић. Отварању изложбе, између осталих гостију и чланова Удружења Милутин Миланковић, присуствовале су најодговорније старешине у Ваздухопловству, командант ВиПВО генерал-мајор Ранко Живак, заменик команданта ВиПВО генерал-мајор др Миодраг Гордић, начелник штаба команде ВиПВО бригадни генерал Дејан Јоксимовић и др. Програм су водили Оливера Ковачевић, новинарка РТС-а и мајор Дарко Крејаковић.

Судећи по свему изложбени део поставке Удружења Милутин Миланковић привукао је велику пажњу посетилаца што наводи да је потребна још више уложити труда на промовисању рада и живота Милутина Миланковића да и даље битише кроз векове и васиону.


arrow

Информације


За све информације, контакте, актуелности и сазнања поводом дела и рада нашег Удружења, Молимо Вас да нас контактирате путем е-маил адресе:

milankovicm@gmail.com

Такође, можете нас контактирати и путем следећих телефона:

мр Славко Максимовић
+381 (64) 13 57 307
(председник Удружења)

Слободан Стојановић
+381 (63) 71 64 307
(потпредседник Удружења)

Срдачно Вам се захваљујемо !