Удружење

Милутин Миланковић

Београд

"Осунчавање Земље покорава се неминовном закону,
исто тако тачном као што је Њутнов закон гравитације."

Вести

Миланковић инспирација инспекторима

Недавно је у Удружење стигао веома ненадан позив, да се у Инспекторату за рад Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања одржи пригодно предавање о Милутину Миланковићу. И то на годишњој анализи рада са свим инспекторима рада из читаве Србије.

Highslide JS

У Инспекторату за рад Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Палати Србија 09. Фебруара 2018. инспектори су имали прилике да се упознају са животом и делом Милутина Миланковића кроз филм и излагање Слободана Стојановића, прилагођено делимично делокругу рада инспектора. Корупција као болест, кажу теоретичари, стара је колико и историја рада и трговине. Током своје богате грађевинске праксе Миланковић се сусретао са покушајима корупције које је веома фино описао у својим Успоменама. Одолевао је тим искушењима на професионалан начин, борећи се аргументима са конкурентима и будућим послодавцем за добијање посла нпр. на пројекту Савског колектора Београдске канализације 1905. године.

И поред чињенице да је понуда фирме у којој је радио - фирма барона Питела била најповољнија, градски органи града Београда одлучују да се посао повери некој немачкој фирми, чему су се успротивили делегати једне политичке партије, тражећи да се испоштују услови најповољније понуде. На поновном гласању, снабдевени бројним подацима о бонитету своје фирме, које им је саопштио Миланковић, враћа се правично решење. Банкар који је пратио склапање послова запитао је младог Миланковића: „Колико пара вам је потребно за ваше гласове?“ односно, колико треба да се издвоји за ту намену, јер је то било потпуно уобичајено. На одговор „Ништа“, банкар је рекао: „Онда можемо ону суму од педесет хиљада поделити братски између себе“. На Миланковићево одбијање, банкар је одговорио: „Опростите ви сте млад човек, а ја богат искуствима. Са таквим принципима мећете никада постати богаташ.“ Када се вратио у Беч и свом претпостављеном испричао доживљај са банкаром, добио је занимљив одговор који му је био водиља у животу: „И ја мислим, драги мој, да нећете постати милионар, но има и моралних капитала, и ви ћете постати богаташ у тој некомерционалној валути – И нећете се кајати.“

Highslide JS

Овај и неки други примери из Миланковићевог живота и рада, који су изнесени на скупу Инспектората за рад, који обавља послове инсекцијског надзора у области радних односа и безбедности и здравља на раду, веома добро су примљени. Оцена о успешности јавно је саопштена од стране директора Инспектората за рад, г-дина Стевана Ђуровића, што је, приликом разговора, у више наврата потврђено и од стране појединаца затражено да се у њиховим срединама проведу акције популаризације Милутина Миланковића.

arrow

Информације


За све информације, контакте, актуелности и сазнања поводом дела и рада нашег Удружења, Молимо Вас да нас контактирате путем е-маил адресе:

milankovicm@gmail.com

Такође, можете нас контактирати и путем следећих телефона:

мр Славко Максимовић
+381 (64) 13 57 307
(председник Удружења)

Слободан Стојановић
+381 (63) 71 64 307
(потпредседник Удружења)

Срдачно Вам се захваљујемо !