Удружење

Милутин Миланковић

Београд

"Осунчавање Земље покорава се неминовном закону,
исто тако тачном као што је Њутнов закон гравитације."

Вести

На Калемегдану почаст браниоцима Београда у Великом рату

Уз друга патриотска удружења, а на позив Удружења чувара српске традиције и обичаја „Прела и посела“ и Друштва српских домаћина, Удружење Милутин Миланковић узело је учешће на културно-историјско-туристичкој манифестацији „Путевима српске војске – У спомен браниоцима Београда и Србије“.

Детаљи са свечаног програма у извођењу Миће Живојиновића и ансамбла Гледанице

Калемегдан седмог октобра ове године био је место дубоког пијетета и сећања на херојске дане бранилаца Београда и легендарног мајора Гавриловића. Пригодним програмима, полагањем венаца, истицањем величине и значаја саможртвовања српског војника у Првом (Великом) светском рату достојанствено је обележен један од бројних светионика српског бића и непрестане борбе за слободу и опстанак народа. Манифестација је обиловала бројним активностима на више локација на Калемегдану.

Снимак учесника програма за успомену

Том приликом Слободан Стојановић у име Удружења Милутин Миланковић уручио је признање Драгиши Симићу председнику Удружења чувара српске традиције и обичаја „Прела и посела“ за допринос сарадњи и заједничким акцијама на баштињењу традиције. Приликом уручивања нагласио је да се и Милутин Миланковић одазвао позиву отаџбине и учесник балканских ратова, а заробљеник у Првом светском рату.

Пригодно обраћање Слободана Стојановића и уручивање признања Драгиши Симићу

Посебан куриозитет манифестације био је програм код споменика руским војницима на Калемегдану, који су дали животе за одбрану Београда и Србије. Приликом извођења програма наишла је група руских туриста и спонтано запевала са извођачима програма. Тада им је представник Удружења Милутин Миланковић уручио копију Миланковићеве књиге: „Математическая климатология и астрономическая треория климата“, која је 1939. године штампана на руском језику и издата у Москви и Лењинграду, што је изазвало занимање и велику захвалност руских туриста.

arrow

Информације


За све информације, контакте, актуелности и сазнања поводом дела и рада нашег Удружења, Молимо Вас да нас контактирате путем е-маил адресе:

milankovicm@gmail.com

Такође, можете нас контактирати и путем следећих телефона:

мр Славко Максимовић
+381 (64) 13 57 307
(председник Удружења)

Слободан Стојановић
+381 (63) 71 64 307
(потпредседник Удружења)

Срдачно Вам се захваљујемо !