Удружење

Милутин Миланковић

Београд

"Осунчавање Земље покорава се неминовном закону,
исто тако тачном као што је Њутнов закон гравитације."

Вести

Знањем спречити негативни утицај климатских промена

Пројекат Удружења Милутин Миланковић: „Јачање свести и стручног нивоа планских служби локалних заједница ради смањивања негативних утицаја климатских промена“ прихваћен је на конкурсу Министарства заштите животне средине и биће подржана његова реализација.

Министарство заштите животне средине расписало је 4. априла 2018. године Јавни конкурс за доделу средстава за подршку пројектима цивилног друштва у области заштите животне средине. Право учешћа на Конкурсу имали су удружења и друге организације цивилног друштва од јавног инереса. На Конкурс је пристигла 291 пријава, од којих су издвојена 73 пројекта чија ће реализација бити подржана.

Пројекат Удружења Милутин Миланковић „Јачање свести и стручног нивоа планских служби локалних заједница ради смањивања негативних утицаја климатских промена“ кога су подржале четири локалне заједнице (Кучево, Велико Градиште, Крупањ и Александровац) и Удружење бујичара Србије је по квалитету предложенх активности рангиран је на трећем месту са 92 бода.

Предложени пројекат се бави организовањем образовних и промотивних активности за подизање нивоа знања и информисаности локалних и регионалних органа ради предузимања превентивних и заштитних мера на спречавању негативних последица климатских промена (суше, поплаве, бујице, ерозије, клизишта, шумски пожари, промене у водном режиму), рационалног коришћења и очувања природних ресурса, као и за оспособљавање локалних и регионалних кадрова који ће бити носиоци активности на реализацији превентивних и заштитних мера.

Министар заштите животне средине Горан Триван потписао је 18.07.2018.године уговоре са представницима невладининих организација о додели бесповратних средстава за подршку пројектима.

Том приликом министар Триван је рекао да нема развијеног друштва без развоја цивилног друштва чији је значај непроцењив у стварању друштвене климе у којој ће заштита животне средине бити један од приоритета.

„У борби за здраву животну средину важна нам је подршка свих, владиног и невладиног сектора, медија, представника науке и струке, привреде, младе генерације али нам је драгоцено искуство старије генерације, пензионера. Циљ је да сви будемо зелена војска, “ Подсетио је да цену небриге о животној средини већ плаћамо и то скупо, од последица по здравље људи, губитка биодиверзитета и екосистема који су нам основа живота, до климатских промена.

Пројектне активности ће у највећем делу реализовати чланови Удружења, међу којима су у свету признати експерти за климатске промене Проф. др Слободан П. Симоновић, Универзитет Западног Онтариа, Лондон, Канада и проф. др Чедо Максимовић, Империјал колеџ - Лондон, Енглеска.

arrow

Информације


За све информације, контакте, актуелности и сазнања поводом дела и рада нашег Удружења, Молимо Вас да нас контактирате путем е-маил адресе:

milankovicm@gmail.com

Такође, можете нас контактирати и путем следећих телефона:

мр Славко Максимовић
+381 (64) 13 57 307
(председник Удружења)

Слободан Стојановић
+381 (63) 71 64 307
(потпредседник Удружења)

Срдачно Вам се захваљујемо !