Удружење

Милутин Миланковић

Београд

"Осунчавање Земље покорава се неминовном закону,
исто тако тачном као што је Њутнов закон гравитације."

Вести

Удружење Милутин Миланковић постаје култно место младих

Ученици Јавне установе Средњошколског центра "Милутин Миланковић" из Милића, Република Српска, били су гости Удружења Милутин Миланковић из Београда, 23. децембра 2016. И ова посета је још само један доказ традиционалне сарадње Удружења и Средњешколског центра из Милића.Формирање Клуба младих – Удружења Милутин Миланковић показало је потребу младих да се окупљају на местима који педстављају храмове науке, образовања и културе. И управо је Удружење отворило своја врата младима који у све већем броју долазе у посету Удружењу, како појединачно тако и организовано.

У петак 23. децембра 2016. ученици Средњошколског центра Милутин Миланковић из Милића са својим наставницима, а предвођени директором Радомиром Маџаревићем били су гости Удружења. Око 70 ученика поздравио је потпредседник Удружења Слободан Стојановић који је госте упознао са најновијим акцијама и пројектима Удружења који су круна десетогодишњег рада ове организације.
Гостима се обратио и председник Удружења мр Славко Максимовић који је поред поздравних речи уручио директору Радомиру Маџаревићу, репрезентативну српско-енглеску публикацију Милутин Миланковић, путник кроз васиону и векове са документарним филмом Од армираног бетона до канона осунчавања.

Након тога ученици су погледали документарни филм о Милутину Миланковићу у трајању од 45 минута. Реакције након филма показала су да су средњошколци са пажњом примли информације о великану светске и српске науке Милутину Миланковићу. Посета Удружењу је увек прилика да се нешто ново сазна о животу и раду овог научника.
Средњошколце из Милића поздравио је из Представништва Републике Српске у Србији Борислав Максимовић, самостални стручни сарадник за развој и унапређење културне и просвјетне сарадње. Он је нагласио да је овакав вид сарадње рецепт за повезивање Републике Српске и Србије.

Млади из Средњошколског центра из Милића били су заинтересовани за Клуб младих Удружења Милутин Миланковић. Предложено је да се у Милићима формира један такав Клуб младих на обострано задовољство. Интересовање младих из Милића је изазвала и Школа астрономије која се управо одржава у Удружењу.
Предложено је да се на лето у Србији направи Школа астрономије за заинтересовае средњошколце из Милића. Он би поред теоретских предавања обухватила и посету Планетаријуму и Астрономској опсерваторији у Београда на Звездари, као и посету астрономској опсерваторији на Видојевици, код Прокупља на којој се налази телескоп (рефлектор са огледалима, примарно огледало 1,4 метра) најбољи и највећи у региону, а који носи назив Милутин Миланковић.

arrow

Информације


За све информације, контакте, актуелности и сазнања поводом дела и рада нашег Удружења, Молимо Вас да нас контактирате путем е-маил адресе:

milankovicm@gmail.com

Такође, можете нас контактирати и путем следећих телефона:

мр Славко Максимовић
+381 (64) 13 57 307
(председник Удружења)

Слободан Стојановић
+381 (63) 71 64 307
(потпредседник Удружења)

Срдачно Вам се захваљујемо !