Удружење

Милутин Миланковић

Београд

"Осунчавање Земље покорава се неминовном закону,
исто тако тачном као што је Њутнов закон гравитације."

Вести

Захвалница Удружењу на Данима Милутина Миланковића у Милићима

У Јавној установи Средњошколски центар „Милутин Миланковић“ од 8. до 12. маја одржана је веома успела традиционална манифестација „Дани Милутина Миланковића“.

Highslide JS

Бројни садржаји манифестације посвећене великану, чије име носи са поносом овај средњешколски центар из Милића, обиловали су бројношћу, разноликошћу и учешћем ученика и наставника других школа из регије Бирач, Зворника, али и далеког Португала.

Манифестација је започета 8. маја уз отварање изложбе ученичких радова на тему дела и живота Милутина Миланковића и изложбу оригиналних издања књига која је писао научник или приредило Удружење. На свечаности су се обратили директорка Средњошколског центра и домаћин манифестације Весна Богићевић, начелник општине Милићи Mомир Лазаревић, Рајко Дукић, привредник и истински поклоник Милутина Миланковића, директор Геолошке и хидрометеоролошке школе „Милутин Миланковић“ из Београда Ненад Тодоровић и потпредседник Удружења Слободан Стојановић.

Highslide JS
Момир Лазаревић, Слободан Стојановић, Рајко Дукић, Весна Богичевић и Ненад Тодоровић

Уручене су Захвалнице Установе и признања ученицима који су освојили награде на конкурсу ликовних радова. Захвалницу је додељена и Удружењу Милутин Миланковић. Потом је свечано отворена „Ботаничка башта Милутин Миланковић“, која је изузетно уређена парковна површина са симболичном отвореном књигом у мермеру на улазу у школу, што је нови симбол поштовања великана науке.

Highslide JS

Наредних дана на манифестацији ученици су се такмичили у квизу знања, играма без граница надметањем у спортским вештинама, док су се старији такмичили на регионалним радничким играма у више спортских дисциплина. Свеукупна манифестација је веома успела и показала да ентузијазам и воља директорке и осталих запослених у огледној установи каква је Средњошколски центар „Милутин Миланковић“ могу много да ураде и без већих средстава. Све у свему, манифестација достојна имена коју носи. На част организаторима, као могући модел за друге установе. Са овом манифестацијом започета је сарадња школа које носе име Милутина Миланковића, уз очекивање да ће се реализовати идеја Удружења о блиској сарадњи свих школа које носе име великана.

Highslide JS
Захвалница Удружењу Милутин Миланковић и изложба књига

На свечаном отварању ученица Стана Машић рецитовалу је песму коју је сама написала.

Пјесма Милутину Миланковићу

Рођен ти си у маленом Даљу
И цијели свијет зна за тебе
Твоја дјела у свијету се познају,
Која ти остави иза себе.

Због твог силног, дивног рада
И свих твојих бројних дјела
С’ радошћу ја кажем сада
Памтиће те Земља цијела.

На мјесецу један кратер
Носи твоје славно име
И сад треба сви да знате
Поносе се Срби тиме.

И НАСА тебе Милутине
Признаје за великана
Своје знање и науку
Ширио си на сто страна.

Наша школа годинама
Носи твоје име славно
Име свјетског великана
Кроз вјекове записано.

arrow

Информације


За све информације, контакте, актуелности и сазнања поводом дела и рада нашег Удружења, Молимо Вас да нас контактирате путем е-маил адресе:

milankovicm@gmail.com

Такође, можете нас контактирати и путем следећих телефона:

мр Славко Максимовић
+381 (64) 13 57 307
(председник Удружења)

Слободан Стојановић
+381 (63) 71 64 307
(потпредседник Удружења)

Срдачно Вам се захваљујемо !