Удружење

Милутин Миланковић

Београд

"Осунчавање Земље покорава се неминовном закону,
исто тако тачном као што је Њутнов закон гравитације."

Вести

Миланковић заслужује да Мост на Ади носи његово име

Постоји предлог пројектанта новог моста у Новом Саду, архитекте Александра Бојовића да “његов мост” назове по великану светске и српске науке Милутину Миланковићу. Идеја вредна поштовања. Но, научник кога је НАСА сврстала међу 15 најуспешнијих великана који су проучаваали планету Земљу заслужује да Мост на Ади носи његово име јер је већи део живота провео у Београду где се бавио науком и образовањем.
Ко је Милутин Миланковић, шта је открио, по чему је његов допринос науци тако велик да се с његовим именом установљава медаља за врхунске домете у науци, а Месец и Марс на својим атласима уписују његово име? Шта га је толико издигло у храму науке, чиме се његово дело опире забораву и зашто се, како време пролази, о њему све више говори?

Зашто Мост на Ади треба да носи име Милутина Миланковића великана српске и светске науке?

За оне неупућене, у трагању за одговором могу се набројати његови резултати у науци, књижевности и грађевинарству, али прави изазов и даље остаје покушај да се све то сажме у једном појму, у јединствену слику свих разнородних послова којима се бавио.
Ако је такав покушај могућ, онда свакако великог Миланковића треба назвати градитељем мостова. Градио их је цели живот, у физичком као и духовном свету. Он је и градитељ мостова који стоје изнад захукталих река, али и андрићевски градитељ који својим мостовима премошћује јаз међу световима и међу наукама, али који заправо жели да направи мост над мостовима, који би спојио Земљу са Сунцем. У наукама спајао је веома удаљене области, као што су астрономија и геологија у јединствену математичку теорију која је дала праве одговоре на целину планетарне димензије судбине природе и човека. Све што је радио заправо је спона.

Рођен између Истока и Запада, школован на Западу (први Србин доктор техничких наука 1904.) вратио се у Београд где је радио и умро. Спојио је својим радом научну културу Запада и дубоку мистерију православља. Спојио је Земљу и Небо утврђујући својом науком да се узроци земаљских догађаја морају тражити у законима који владају небом.

И зар треба више било шта објашњавати зашто једaн величанствен мост (Мост на Ади) треба да носи име великана српске и светске науке Милутина Миланковића.

arrow

Информације


За све информације, контакте, актуелности и сазнања поводом дела и рада нашег Удружења, Молимо Вас да нас контактирате путем е-маил адресе:

milankovicm@gmail.com

Такође, можете нас контактирати и путем следећих телефона:

мр Славко Максимовић
+381 (64) 13 57 307
(председник Удружења)

Слободан Стојановић
+381 (63) 71 64 307
(потпредседник Удружења)

Срдачно Вам се захваљујемо !