Удружење

Милутин Миланковић

Београд

"Осунчавање Земље покорава се неминовном закону,
исто тако тачном као што је Њутнов закон гравитације."

Вести

После 110 година Миланковић поново у долини Врбаса

У галерији Културног центра у Мркоњић Граду 01. фебруара је отворена изложба „Живот и дело Милутина Миланковића“ на којој су присуствовали представници општинске управе Мркоњић Град, директори јавних институција, професори и ученици средњих школа. Изложбу је отворио председник Удружења Милутин Миланковић мр Славко Максимовић. Изложба ће трајати 30 дана.

Highslide JS

Давне 1907. године свестрани неимар Милутин Миланковић пројектовао је за велико немачко машинско предузеће Сименс-Шукерт три хидроцентарале за босанске вароши од којих су две (Бања Лука и Крупа) на реци Врбасу и „провео неколико недеља у њиховој лепој околини да тахиметриски снимим терен као потербну основу за израду тих објеката“. Нажалост, светски догађаји спречили су њихово извођење.

После 110 година светски путник је поново „васкрсао“ у овој средини. Удружење Милутин Миланковић и наш колективни члан Фондација за лепшу будућност „Јово В. Лојаница“ позвани су да поводом обележавања Дана општине Мркоњић Града и 22. годишњице повретка становништва из избеглиштва на вековна огњишта буду учесници овог значајног догађаја.

У оквиру ове манифестације у просторијама Дома културе „Петар Кочић“ отворена је изложба „Милутин Миланковић-живот и дело“ и приказан играно-документарни филм „Од армираног бетона до канона осунчавања“. Изложба је изазвала изузетно интересовање. Поред великог броја грађана отварању изложбе су присуствовали ученици, професори и директори две средње и једне основне школе из Мркоњић Града. О значају изложбе за ову средину говорио је председник Скупштине општине господин Миленко Милекић подсетивши присутне да је након велике изложбе о Николи Тесли, у овом граду сада представљена и изложба о Миланковићу, великом српском научнику и родољубу. Изложба ће бити отворена месец дана. Планирано је да изложбу организовно посете и ученици четири основне школе са територије Општине.

Highslide JS

Посета јеискоришћена да се Народној библиотеци и школским библиотекама уручи неколико комплета књига које је издало Удружење.

Фондација за лепшу будућност „Јово В. Лојаница“ у духу своје мисије да помаже изузетно надарене ученике основних и средњих школа „да несметано уче, развијају се и напорно раде за лепшу будућност“ доделила је три стипендије ученицима Основне школе „Вук Караџић“ из села Подрашнице и једну стипендију ученици Гимназије из Мркоњић Града.

Свечаној додели стипендија у школи у Подрашници, уз пригодан програм ученика присуствовали су сви ученици, наставници, родитељи и представници Општине.

Посебан доживљај у оквиру боравака у овом изузетно лепом крају је био посета Змијању и родној кући Петра Кочића.

Highslide JS
arrow

Информације


За све информације, контакте, актуелности и сазнања поводом дела и рада нашег Удружења, Молимо Вас да нас контактирате путем е-маил адресе:

milankovicm@gmail.com

Такође, можете нас контактирати и путем следећих телефона:

мр Славко Максимовић
+381 (64) 13 57 307
(председник Удружења)

Слободан Стојановић
+381 (63) 71 64 307
(потпредседник Удружења)

Срдачно Вам се захваљујемо !