Удружење

Милутин Миланковић

Београд

"Осунчавање Земље покорава се неминовном закону,
исто тако тачном као што је Њутнов закон гравитације."

Вести

Музејом овековечити Путинка кроз васиону и векове

Једна од најзначајнијих активности Удружења Милутин Миланковић, у оквиру Дана европске баштине, одржана је 27. септембра 2017, као Панел под називом: „ДИГИТАЛНИ ЛЕГАТ САДА, ВИРТУАЛНИ МУЗЕЈ ДАНАС, МУЗЕЈ МИЛУТИНА МИЛАНКОВИЋА СУТРА“. На том скупу je указано на значај отварања Музеја великана светске и српске науке Милутина Миланковића и дата иницијатива за раеализацију.Хиљаде докумената и других артефаката: оригинали старих издања књига од којих највећи број спада у веома ретке и тешко доступне јавности, научна и лична документа, фотографије, преписке са познатим светским научницима..., су од непроцењиве вредности за очување националног идентитета. И управо Удружење систематизовано ради на прикупљању, обради и дигитализацији богате архивске баштине Милутина Миланковића и покретања иницијативе за оснивање Музеја Милутин Миланковић.

Иначе дигитализација српске баштине један је од приоритетних државних задатака на очувању нашег свеукупног наслеђа. Но, Удружење у сарадњи са Математичким факултетом Универзитета у Београду је међу првим у Србији започело са тим процесом.

Да би Удружење представило свој рад на овом пројекту организован је Панел с циљем упознавања институција и јавности са вишегодишњим активностима и резултатима Удружења на формирању Дигиталног легата Милутин Миланковић; ради сагледавања значаја очувања културне и научне баштине везаних за личност и дело Милутина Миланковића и потреби њеног трајног чувања; затим детаљног проналажења докумената и артефаката који се још могу пронаћи; као и неопходности изградње Музеја Милутина Миланковића, чиме би се трајно сачувала баштина и отргла од заборава личност која је задужила светску цивилизацију.
На Панелу је било присустно 57 учесника, међу којима и из Министарства културе и информисања, Српске Православне Цркве, Генералштаба Војске Србије, Српске академије наука и уметности – Математички институт, Музејског друштва Србије, Музеја Војводине, Музеја ваздухопловства, Природњачког музеја, Историјског архива Београда, Педагошког музеја, Железничког музеја, Математичког факултета, Народне банке Србије, Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ и Војногеографског института. Учесници у дискусији подржали су напоре и ангажовање Удружења у свим његовим аспектима, укључујући и дигитализацију Миланковићеве научне и културне баштине, а самим тим одали и признање за досадашње резултате. Општи консензус присутних је био пружање подршке напорима и иницијативи Удружења да надлежни државни органи изграде Музеј Милутина Миланковића.
Свакако чињеница је да се српски народ није у потпуности одужио свом великану српске и светске науке, па би отварање Музеја Милутина Миланковића била потврда испуњења дуга према Србину који је незаобилазна личност у научној и културној баштини нашег народа.

Господин Владан Вукосављевић министар за културу и информисање и градски менаџер господин Горан Весић јавно су приликом отварања Спомен-обележја Милутину Миланковићу, истакли своју личну и функционалну спремност да учествују у релизацији пројекта - Музеј Милутина Миланковића.

arrow

Информације


За све информације, контакте, актуелности и сазнања поводом дела и рада нашег Удружења, Молимо Вас да нас контактирате путем е-маил адресе:

milankovicm@gmail.com

Такође, можете нас контактирати и путем следећих телефона:

мр Славко Максимовић
+381 (64) 13 57 307
(председник Удружења)

Слободан Стојановић
+381 (63) 71 64 307
(потпредседник Удружења)

Срдачно Вам се захваљујемо !