Удружење

Милутин Миланковић

Београд

"Осунчавање Земље покорава се неминовном закону,
исто тако тачном као што је Њутнов закон гравитације."

Вести

Промоција у Ректорату Универзитета у Новом Саду

Ректорат Универзитета у Новом Саду 05.12.2016. године био је домаћин веома успеле промоције репрезентативне српско-енглеске публикације „Милутин Миланковић, путник кроз васиону и векове“, аутора мр Славка Максимовића, која представља прерађено и допуњено издање публикације под истим именом које је Удружење издало 2009. године поводом обележавања 130-годишњице рођења великана српске и светске науке. Промоцији су присуствовали поштоваоци дела Милутина Миланковића, припадници академске заједнице Универзитета у Новом Саду, студенти и професори факултета који баштине Миланковићево дело.
Публикација, заједно с документарним филмом “Од армираног бетона до Канона осунчавања”, настала је због потребе да се допуни уочени недостатак текстова о Миланковићевом делу, написаних на енглеском, или преведених на енглески језик. Миланковићево дело, а нарочито радови о климатским променама и реформи календара, све више добија на вредности и актуелности као научно наслеђе од значаја не само за нашу заједницу већ и за светску цивилизацију. Због тога је Удружење, уз претходне консултације с већим бројем научних и образовних институција, установа културе и еминентним научним и културним радницима, одлучило да се наведено дело осавремени, допуни, преуреди и одштампа.

На промоцији о лику и делу Милутина Миланковића говорили су ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Душан Николић и истакнути члан и председник Секције Удружења Милутин Миланковић у Новом Саду, Никола Стојшић.
O публикацији и ауторовом вишегодишњем раду на припреми публикације, на промоцији говорили су активни чланови Удружења Милутин Миланковић и сведоци настанка публикације, универзитетски професори др Лазар Лазић, директор Института за метеорологију и др Марко Иветић, редовни професор Машинског факултета из Београда.

Они су у излагањима истакли велики рад и квалитет репрезентативне публикације која, поред занимљивог текста садржи и велики број докумената и фотографија прикупљених из архива, музеја и библиотека из места у којима је Милутин Миланковић живео и радио (Даљ, Осијек, Беч, Будимпешта и Београд).

Истакли су значај објављивања бројних докумената из публикације, који се први пут представљају јавности, а посебно значај настанка дела за популаризацију Милутина Миланковића у српској и светској јавности, јер то омогућава њен квалитет, значај и превод на енглески језик. Одавши признање аутору за уложени труд, промотери су пледирали да се публикација користи у научне и популарне сврхе, као и у циљу промоције српске научне величине у свету.

Након успешне промоције публикације у Ректорату је одржан састанак који је био посвећен идеји Удружења Милутин Миланковић о оснивању будућег истраживачког центра у Старом Сланкамену, која је јавности предочена на Данима Милутина Миланковића - часу науке у Старом Сланкамену.
Сви учесници састанка подржали су идеју и нагласили да ће се учинити све што је у њиховој моћи да ускоро заживи истраживачки центар, чијим ће оснивањем Милутин Миланковић бити коначно усидрен у прелепом Старом Сланкамену на самој обали Дунава, кога је Миланковић обожавао целог живота, месту где је на лесним профилима потврђена његова теорија ледених доба.

Публикација „Милутин Миланковић, путник кроз васиону и векове“, том приликом је уручена институцијама и појединцима заслужним за подршку активностима Удружења на популаризацији Милутина Миланковића - Матици Српској, Ректорату, Природно математичком, Техничком и Пољопривредном факултету Универзитета у Новом Саду, Привредној комори Војводине, Медиа-Инвенту из Новог Сада, Савезу студената Факултета техничких наука, као и проф. др Драгутину Зеленовићу, проф. др Слободану Марковићу, проф. др Снежани Смедеревац, проф. др Драгутину Михаиловићу, Николи Стојшићу, Ратку Филиповићу и др Душану Вучичевићу.arrow

Информације


За све информације, контакте, актуелности и сазнања поводом дела и рада нашег Удружења, Молимо Вас да нас контактирате путем е-маил адресе:

milankovicm@gmail.com

Такође, можете нас контактирати и путем следећих телефона:

мр Славко Максимовић
+381 (64) 13 57 307
(председник Удружења)

Слободан Стојановић
+381 (63) 71 64 307
(потпредседник Удружења)

Срдачно Вам се захваљујемо !