Удружење

Милутин Миланковић

Београд

"Осунчавање Земље покорава се неминовном закону,
исто тако тачном као што је Њутнов закон гравитације."

Вести

Циклус предавања у оквиру Отворене среде

Удружење Милутин Миланковић наставило је са реализацијом предавања у оквиру Отворене среде. Март и април месеци били су посвећени тематским областима астрономији, геологији, климатологији, сеизмологији, календариографији - областима које су Милутину Миланковићу биле „њиве које ће узорати“ тражећи узроке настанка ледених доба или трагајући за другим отвореним питањима на која је тражио одговоре.

Highslide JS

Најпре су 14. марта астроном др Миодраг Дачић и професор филозофије Синиша Митрић изнели филозофско виђење времена уз актуелна питања зимског и летњег рачунања времена, односно разлозима и контрааргументима за прелазак са једног на друго рачунање времена.

Проф. др Слободан Кнежевић, професор Рударско-геолошког факултета у Београду, 21. марта излагао је на тему Записи климатских промена у квартарним седиментима Србије и суседних области, пружајући непосредне податке о доказима који постоје у нашој и суседним земљама о смени ледених доба у време квартара, који су директан доказ ваљаности Миланковићеве теорије.

Highslide JS
Др Виктор Радовић др Миодраг Дачић, Синиша Митрић, проф. др Слободан Кнежевић

Астроном са катедре за астрономију Математичког факултета у Београду др Виктор Радовић 4. априла одржао је занимљиво предавање о истинама и заблудама у вези са плавим крвавим супермесецом, мистичним питањима из народних предања и научној основи феномена који изазивају пажњу људи миленијумима.

Ванредни професор др Весна Цветков 28. марта говорила је на тему Кретање магнетних полова Земље и појавама у вези са тим феноменом, самоодрживости магнетног поља Земље, његовом отиску при магнетизацији минерала и стена, промени поларитета, кривама привидног кретања полова и значају у палеоклиматским и палеотектонским реконструкцијама.

Highslide JS

Астроном Јован Алексић из Астрономског друштва Руђер Бошковић 11. априла говорио је на тему - Комуникација са другим световима: какву поруку послати. Од идеје о другим световима са интелегентним бићима и како комуницирати са њима, постављања дилема да ли ће и када друге цивилизације разумети наш језик до изношења конкретних порука које су већ одаслане у свемир, био је садржај интересантног излагања предавача.

Highslide JS

Мр Славица Радовановић, сеизмолог и дугогодишњи директор Републичког сеизмолошког завода 18. априла говрила је на тему - Сеизмички хазард у Србији. Посетиоцима је објаснила низ занимљивих питања од основних појмова сеизмологије и геодинамике, земљотресима у окружењу и њиховом утицају на територију Србије, каталогу земљотреса и сеизмолошким карактеристикама, дефинисању сеизмичких хазарда, па све до упутстава за личну заштиту од земљотреса.

Highslide JS

Астроном Бранко Симоновић, из Астрономског друштва Руђер Бошковић, 25. априла говорио је о мноштву светова, тј о развоју цивилизацијске свести о другим настањеним световима, као и могућностима за настањиве области мимо наше планете. Предавање је било својеврстна рестроспектива размишљања умних људи од првих записа о другим световима до Антонија Стојковића или Милутина Миланковића и наставак теме коју је одржао Виктор Радовић о комуникацијама са другим световима.

Излагања свих предавача побудила су својом актуелношћу и стручношћу велику пажњу посетилаца, који су тражили додатне информације и одговоре на питања у вези са темом, Миланковићевим доприносом науци и другим питањима, тражећи да се настави са сличним темама и у наредном периоду. Сходно томе и планираним активностима Удружења, најављен је нови циклус предавања у мају месецу.

Свим предавачима, како је већ уобичајено у знак захвалности, уручена су монографија „Милутин Миланковић – Путник кроз васиону и векове“.

arrow

Информације


За све информације, контакте, актуелности и сазнања поводом дела и рада нашег Удружења, Молимо Вас да нас контактирате путем е-маил адресе:

milankovicm@gmail.com

Такође, можете нас контактирати и путем следећих телефона:

мр Славко Максимовић
+381 (64) 13 57 307
(председник Удружења)

Слободан Стојановић
+381 (63) 71 64 307
(потпредседник Удружења)

Срдачно Вам се захваљујемо !