Удружење

Милутин Миланковић

Београд

"Осунчавање Земље покорава се неминовном закону,
исто тако тачном као што је Њутнов закон гравитације."

Вести

ПАРАТЕТИС - последње море на простору Србије

У Удружењу, у циклусу Отворене среде, одржано је веома занимљиво предавање о Паратетису – последњем мору на простору Србије где је приказана и геолошка прошлост Београда. Предавач, професор Рударско-геолошког факултета у Београду, проф. др Љупко Рундић посетиоце предавања подсетио је на геолошку прошлост нашег подручја, које обилује мноштвом доказа.

Изнео је бројне примере истраживања и материјалних доказа којима се недвосмислено утврђује постојање једног великог мора на подручју Панонске низије, које је досезало све до Крушевца и бројних других места у унутрашњости Србије.

Србија и град Београд, тј. стене које чине геолошку подлогу на којој је све изграђено, пружају важне и занимљиве доказе о постојању великог мора, а Калемегдан као објекат геонаслеђа је јединствен, необновљив природни споменик и феномен прошлости што потврђује постојање некадашњих морских организама у стенама Београда и Србије као индикатора врло разноврсног живота у некадашњем мору. Тог наслеђа смо вероватно мало свесни, па је предавање и са тог аспекта веома значајно.

Предавање је било изузетно инспиративно за слушаоце, међу којима је била и група студената са Рударско геолошког факултета. Дискусија која се развила и питања која су уследила иницирали су ново предавање које је предавач са задовољством прихватио. И ово предавање потврдило је веома добру сарадњу Удружења са Рударско геолошким факултетом која се развија од самог оснивања Удружења. Професор Рундић је поклонио Удружењу неколико вредних књига за нашу библиотеку од којих је једна публикација која се однсои на прве резултате истраживања лесног профила у Земуну, једног од доказа Миланковићеве теорије.

arrow

Информације


За све информације, контакте, актуелности и сазнања поводом дела и рада нашег Удружења, Молимо Вас да нас контактирате путем е-маил адресе:

milankovicm@gmail.com

Такође, можете нас контактирати и путем следећих телефона:

мр Славко Максимовић
+381 (64) 13 57 307
(председник Удружења)

Слободан Стојановић
+381 (63) 71 64 307
(потпредседник Удружења)

Срдачно Вам се захваљујемо !