Удружење

Милутин Миланковић

Београд

"Осунчавање Земље покорава се неминовном закону,
исто тако тачном као што је Њутнов закон гравитације."

Вести

Милутин Миланковић у граду светлости

У оквиру Манифестације ДАНИ СРБИЈЕ И СРПСКЕ КУЛТУРЕ у Призу, 24. јуна 2018. после Литургије у Цркви Свети Сава отворена је изложба о великану светске и српске науке Милутину Миланковићу.

Милутин Миланковић, после толико деценија, поново је у Паризу, граду светлости. Удружење Милутин Миланковић, Савез Срба Француске и Теса Прес, у оквиру Манифестације ДАНИ СРБИЈЕ И СРПСКЕ КУЛТУРЕ у Паризу, представили су великана светске и српске науке Милутина Миланковића.

У цркви Светог Саве у Паризу на презентацији Милутина Миланковића госте је поздравио Проф. Петар Гојковић испред Савеза Срба Француске, Прота Никола, Црква Свети Сава, затим је говорио Јово Лојаница из Удружење Милутин Миланковић, текст o овом научном великану говорила је Милица Јанковић. Приказан је и документарни филм о Милутину Миланковићу.

Присутни гости изразили су велико интересовање за живот и дело Милутина Миланковића, тако да се планира да на јесен буде у Паризу одржано још једно представљање Удружењеа Милутина Миланковића из Београда, као и великана чије име носи Удружење.

Проф. Петар Гојковић отвара изложбу о Милутину Миланковићу

Да подсетимо, у Паризу 1920. године позната париска издавачка кућа Гаутер-Виларс (Gauthier-Villars) публикује на француском језику његово капитално дело „Математичка теорија топлотних појава изазваних Сунчевим зрачењем“ под називом “Theorie mathematique des phenomenes thermiques produits par la radiation solaire". Овим капиталним делом, којим је крунисао свој десетогодишњи научни рад и формално приступио заснивању своје чувене астрономске теорије о промени климе Миланковић је дефинитивно закорачио у нови свет и сазнања и, отворио потпуно нове и дотад несагледиве видике у области изучавања климе далеке прошлости.

Српска краљевска академија издала је 1941. године најпознатије Милановићево научно дело „Канон ¬ос¬унчава¬ња и његова примена на проблем ледених доба”. Објављивањем овог дела завршен је најплоднији део Миланковићевог научног позива и рада.

Милутин Миланковић био је не само научник, него и историчар науке, хроничар научних збивања свога времена, писац чија дела имају и литерарну вредност. Разврстао је своје стваралаштво на: научна дела и расправе, универзитетске уџбенике, научно-популарна и књижевна дела. Зато и не изненађује да је град светлости, који представља културно и научно средиште Европе заинтересован за Милутина Миланковића.

Прота Никола, Милица Јанковић, глумица
arrow

Информације


За све информације, контакте, актуелности и сазнања поводом дела и рада нашег Удружења, Молимо Вас да нас контактирате путем е-маил адресе:

milankovicm@gmail.com

Такође, можете нас контактирати и путем следећих телефона:

мр Славко Максимовић
+381 (64) 13 57 307
(председник Удружења)

Слободан Стојановић
+381 (63) 71 64 307
(потпредседник Удружења)

Срдачно Вам се захваљујемо !