Удружење

Милутин Миланковић

Београд

"Осунчавање Земље покорава се неминовном закону,
исто тако тачном као што је Њутнов закон гравитације."

Вести

Промоција књиге: СРБИ и календарско питање

У крипти Храма Светог Саве одржана је 5. јуна 2018. године у 19.00 сати промоција књиге Срби и календарско питање. Књигу је издало Удружења Милутин Миланковић уз помоћ и подршку Српске православне цркве и Министарства правде - Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама. О књизи су говорили Његова Светост Патријарх Српски Господин Иринеј, Проф. др Владимир Вукашиновић, теолог, Проф. др Стево Шеган, астроном и мр Радован Калабић, књижевник и историограф. Промоција је оплемењена појањем Љубомира Љубе Манасијевића и здравици Драгише Симића.

Књига се појавила у време када се у јавности Србији веома често поставља питање зашто Српска Православна Црква још увек није прихватила свој предлог реформе Јулијанског календара који је усвојен на 1923. године на Свеправославном конгресу у Цариграду, јер је од усва¬јања Миланковићевог предлога реформе православног календара прошло већ девет деценија. У коментарима видљив је покушај да се укаже како се наводно ради о прихватању Грегоријанског календара, односно одступању од Јулијанског календара, при чему се показује значајно неразумевање суштине календарског питања.

Патријарх Српски Господин Иринеј

Познаваоци календарског питања сматрају да произвољна тумачења у јавности нису корисна, да стварају конфузију и да је неопходно да се јавности представе квалитетни и објективни подаци о настанку и развоју календарског знања, као и историја настанка и модификацијама најпознатијих календара, све до специфичног доприноса Милутина Миланковића реформи православног календара.

Стручној и широј јавности предочене су чињенице о настанку и развоју календарског знања у историји и традицији Срба, доприносу Срба реформи Јулијанског календара, научном доприносу Милутина Миланковића овом питању, као и о ставу Српске Православне Цркве о овом, за њу, изузетно значајном питању.

Питање Миланковићеве реформе календара, која је усвојена у Цариграду 1923. године на Свеправославном Конгрес, сагледано је са гледишта астрономије, математике и утицаја на односе у Цркви. Са гледишта математике је показано да је Миланковићева реформа Јулијанског календара достигла ниво тачности у односу на астрономско трајање године до максимално могуће мере. На основу новог предлога распореда преступних година календар је добио средњу дужину године од 365 дана, 5 сати, 48 минута и 48 секунди. Тиме је добијена до сада највећа тачност календара у коме се календарска година разликује за само 2 секунде од садашње дужине тропске године, што значи да ће се дан вишка појавити тек за 43.200 година. Реформисани Миланковићев и Григоријански календари слагаћсве до године 2800. када ће наступити разлика од једног дана. Наиме, та година је преступна по Григоријанском а проста по Миланковићевом календару.

Проф. др Стево Шеган, астроном, Проф. др Владимир Вукашиновић, теолог, и мр Радован Калабић, књижевник и историограф.

Са гледишта научне анализе и ставова Српске Православне Цркве, не постоје никакви разлози за супротстављање примени Миланковићеве реформе Јулијанског календара, јер се ради о питању научне методологије рачунања времена. Очигледно је да Миланковићев календар може бити примењен у целини. Међутим, питање је када то урадити.

Због свега наведеног, штампана је нова монографија, „Срби и календарско питање“. Монографија представља комбинацију текстова објављених у претходној монографији (урађеној после научног скупа 2011. године) и приказа радова саопштених на семинару „Срби и календарско питање“, који се директно односе на календар, његове врсте и реформе, као и календарско знање код Срба.

Поред тога, у монографију су уврштена и два додатка, који на најбољи начин појашњавају питање реформе календара и тако заокружују целину реформе.

Први додатак чини приказ Његове Светости, блаженопочивајушћег Патријарха српског Павла „Став Српске Православне Цркве према старом и новом календару“ из књиге „Да нам буду јаснија нека питања наше вере“, други додатак је књига Милутина Миланковића „Реформа Јулијанског календара“, која даје детаљан приказ свих материјала са Свеправословног конгреса у Цариграду 1923. године.

Драгиша Симић
Љубомир Љуба Манасијевић
arrow

Информације


За све информације, контакте, актуелности и сазнања поводом дела и рада нашег Удружења, Молимо Вас да нас контактирате путем е-маил адресе:

milankovicm@gmail.com

Такође, можете нас контактирати и путем следећих телефона:

мр Славко Максимовић
+381 (64) 13 57 307
(председник Удружења)

Слободан Стојановић
+381 (63) 71 64 307
(потпредседник Удружења)

Срдачно Вам се захваљујемо !