Удружење

Милутин Миланковић

Београд

"Осунчавање Земље покорава се неминовном закону,
исто тако тачном као што је Њутнов закон гравитације."

Вести

Резултати истраживања метеоролошких феномена у удружењу

У оквиру циклуса предавања Отворене среде у два термина 9. и 16. маја предавач, познати метеоролог и члан Удружења Недељко Тодоровић испунио је очекивања посетилаца. Предавањима - Везе короналних рупа на Сунцу и хладних периода времена у Београду и Ударни талас Сунчевог ветра и хладни атмосферски фронт, посетиоцима је приближио мало познате чињенице о неким узроцима метеоролошких појава.

Highslide JS

Презентујући резултате дугогодишњег свог и истраживачког рада других истраживача на изналажењу узрочно-последичних појава одређених метеофеномена, предавач је на почетку говорио о активним регионима на Сунцу, короналним рупама и Сунчевим ветром, последицама тих активности на геомагнетну активност и подударношћу појава хладног времена са појавом короналних рупа на Сунцу и као крајњим резултатом поновљивошћу тј. цикличношћу синоптичких ситуација на Сунцу и Земљи као извесне могућности за прогнозу времена на основу тих подударности.

Бројним табеларним приказима бележења осмотрених и регистрованих активности референтних научних лабораторија у свету, уз упоређивање са теоретским поставкама и искуственим доказима, предавач је илустративно приказао могућност прогностичког модела на тим основама и одређене предности над другим прогностичким метеоролошким моделима. Како је следио наставак 16. маја, присутни су могли да упореде прогнозу геомагнетних активности и преласка фронтова (ударних таласа) преко Београда са стварним дешавањима недељу дана касније, што је предавањима дало посебан тон, тј. могућност упоређивања са пројектованом прогнозом времена. Занимљив приступ, који је побудио знатно интересовање и бројна практична питања присутних.

arrow

Информације


За све информације, контакте, актуелности и сазнања поводом дела и рада нашег Удружења, Молимо Вас да нас контактирате путем е-маил адресе:

milankovicm@gmail.com

Такође, можете нас контактирати и путем следећих телефона:

мр Славко Максимовић
+381 (64) 13 57 307
(председник Удружења)

Слободан Стојановић
+381 (63) 71 64 307
(потпредседник Удружења)

Срдачно Вам се захваљујемо !