Удружење

Милутин Миланковић

Београд

"Осунчавање Земље покорава се неминовном закону,
исто тако тачном као што је Њутнов закон гравитације."

Вести

Миланковић у Башти Србије у Рокфелеровом парку

Великан српске и светске науке Милутин Миланковић, веома цењен у свету због изузетног доприноса науци, заузео је посебно место у Башти Србије у америчком граду Кливленду. Ту је 20. августа 2017. постављена биста научника који је запловио кроз васиону и векове.Захваљујући почасном конзулу наше земље у Охају Алексу Маческом, као и Вукману Кривокући из Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољњих послова Србије, ризница Српске културне баште у Рокфелеровом парку у Кливленду је од 20. августа богатија за још једну скулптуру.

Биста Милутин Миланковић, грађевинског инжењер, првог Србина доктор техничких, математичар, геофизичар, астроном, климатолог, великана светске и српске науке, заузела је место у хладу под крошњама буковог и храстовог дрвећа на плацу број 32 уздуж Булевара Мартина Лутера Кинга. У том парку обитавају и бисте Николе Тесле, Петр I Карађорђевића, Стевана Мокрањца, Петра II Петровића Његоша, Михајла Пупина, Вука Стефановића Караџића и Милеве Марић (Ајнштајн).

Бисту Милутина Миланковића је освештало Његово преосвештенство епископ источноамерички Иринеј и парох Саборног храма Светог Саве у Парми отац Драгослав Косић. Свечани тон скупу је дао и Српски мушки хор "Косово" из Охаја.arrow

Информације


За све информације, контакте, актуелности и сазнања поводом дела и рада нашег Удружења, Молимо Вас да нас контактирате путем е-маил адресе:

milankovicm@gmail.com

Такође, можете нас контактирати и путем следећих телефона:

мр Славко Максимовић
+381 (64) 13 57 307
(председник Удружења)

Слободан Стојановић
+381 (63) 71 64 307
(потпредседник Удружења)

Срдачно Вам се захваљујемо !