Удружење

Милутин Миланковић

Београд

"Осунчавање Земље покорава се неминовном закону,
исто тако тачном као што је Њутнов закон гравитације."

Вести

Предавање и пројекције филмова у Сијетлу

Претходних дана, у цркви „Свети Сава“ у Исакви - Сијетл, на иницијативу наших људи, реализована су пригодна предавања и пројекције филмова о Милутину Миланковићу.

Стециште окупљања деце и одраслих у далеком Сијетлу је наша - Православна црква у којој се осим верских служби, реализује низ садржаја са циљем очувања језика, писма и традиције нашег народа. Тако се реализују српске школе за нашу децу у зависности од узраста и степена познавања нашег језика, учење ћирилице, вежбање фолклора и организују разне манифестације поводом празника.

Активисти, окупљени око Цркве, волонтерски раде на очувању духовних вредности, настојећи да деца, која се иначе веома брзо асимилишу у местима рођења, не забораве своје порекло и корене.

На њихову молбу потпредседник Удружења Слободан Стојановић одржао је деци пригодно предавање о научној и патриотској величини Милутина Миланковића, а потом и за одрасле. Предавања су допуњена са филмовима, што је све изазвало изузетну пажњу и задовољство. Бираним речима свештеник Цркве Свети Сава отац Зоран Алкесић захвалио се свима на организацији и представнику Удружења, на реткој части, како је нагласио. Посетиоци су потом постављали питања и тражили додатне информације о великану уз молбу да се слична активност понови у адекватном простору и обухвате многи други наши људи који живе у Сијетлу и околини. Осим захвалности предавачу, истицали су квалитет филма „Од армираног бетона до Канона осунчавања“, са жељом да га изнова погледају и науче што више о недовољно афирмисаном српском великану. Главни организатор и покретач активности, г-ђа Мирјана Мартиновић, којој Удружење изражава захвалност, инспирисана великаном и причом о њему, планира да организује комплексније представљање његовог живота и дела деци и одраслима, предлажући да Удружење помогне и у представљању дела двојице осталих великана – Тесле и Пупина.

Један од посетилаца замолио је за дозволу да филм прикаже својим пријатељима у кућној варијанти и на тај начин допринесе исправљању неправде према Миланковићу.

Уобичајена пракса међу људима у САД је размена искустава и подела утисака са пријатељима путем мејлова и на друге начине, што је било веома изражено и овим поводом. Преносимо делове утисака које су изразили.

„Предавање о Миланковићу је било на нивоу предавања Коларчевог или Вашингтонског Универзитета. Жао ми је за све оне који нису могли да присуствују — одушевили би се и напунили душу културом и науком. Ја нисам ни мало вешта у природним наукама, али су предавање и филм о Миланковићу осмишљени тако, да и особа као ја доста тога понесе.

Чули смо и видели о његовој фасцинантној биографији и научним радовима — од Теорије леденог доба до (колико схватам) најпрецизнијег календара икада направљеног. А све је радио оловком на папиру.

Председник Удружења и његов колега чика Слоба већ 15 година раде на очувању и популарисању његових дела. До момента док они нису остварили Удружење посвећено његовом делу, Миланковић је био скоро заборављен у Србији.

На веома малом буџету, Удружење Милутин Миланковић, уз бројне активности, држи предавања о њему по Србији и свету, и у научним и ширим круговима, да би проширили сазнање о научнику светског достигнућа лиге Пупина и Тесле. Доста тога се променило у Србији и у Региону у вези са познавањем рада овог великана само због залагања Удружења Милутин Миланковић.

Ово је заиста била изузетна прилика и стварно ми је жао за оне који су је пропустили. Мислим да ми до сада у нашој заједници нисмо имали овакав ниво и овакву врсту предавања опште културе. Надам се да ћемо не само поновити, већ и проширити! Верујем да се слажемо да нашој заједници овако нешто много недостаје. ....Вашем Удружењу, тек, не знам како српство може да се захвали. Ваш рад нема цену.“

Мирјана Мартиновић

„Jа бих да се захвалим Слободану Стојановићу, који нам је одржао дивно предавање о Милутину Миланковићу. Његова информисаност и срчано излагање је, сигуран сам, у нама побудило жељу да ширимо сећање на великог научника. После предавања смо погледали и 45-минутни документарни филм о Миланковићу из кога сам много сазнао и који ћу сигурно гледати поново. Посебно јак утисак ми је оставио детаљ Миланковићеве посвећености примењеној математици. Чињеница да је израчунао температуру на површини Марса и Месеца, која се деценијама касније потврдила (грешка је била релативно мала), ми је фасцинантна, иако ово не спада у највећа достигнућа М.Миланковића. Поздрав и препорука да завирите на вебсајт Удружења Милутин Миланковић.“

Никола Рудић;

„Велико хвала чика Слободану Стојановићу од мене на дивној презентацији. Хвала на пожтвованом раду да се истина не заборави и сачува за будућност. Заиста је фасцинирајуће да се један мали народ изнедри такве величине реда Пупина, Тесле и свих других који су задужили човечанство својим доприносима у науци, књижевности, спорту, култури... По томе смо већи од многих „великих“. Жао ми је што сам морао раније да одем у недељу, нисам могао остати да погледам и филм. Код кога има копија филма и да ли може да се добије на диску или УСБ.“

Данијел Плавшић;

Више присутних, након предавања, изразило је жељу да, приликом доласка у Србију, породично посете Удружење и детаљније се упознају са његовим радом на „враћању Миланкоића у српски народ“. Веома успела активност, попут сличних организованих у Бечу, амбасади Србије у Камбери и другде, дају нам за право да се закључи да делатност Удружења треба проширити интензивније и на нашу дијаспору.

arrow

Информације


За све информације, контакте, актуелности и сазнања поводом дела и рада нашег Удружења, Молимо Вас да нас контактирате путем е-маил адресе:

milankovicm@gmail.com

Такође, можете нас контактирати и путем следећих телефона:

мр Славко Максимовић
+381 (64) 13 57 307
(председник Удружења)

Слободан Стојановић
+381 (63) 71 64 307
(потпредседник Удружења)

Срдачно Вам се захваљујемо !