Удружење

Милутин Миланковић

Београд

"Осунчавање Земље покорава се неминовном закону,
исто тако тачном као што је Њутнов закон гравитације."

Вести

Трећи час науке у Старом Сланкамену

Манифестација Дани Милутина Миланковића – Час науке, установљена пре две године на иницијативу и у организацији Удружења Милутин Миланковић и Општине Инђија, уз подршку Универзитета у Новом Саду, са жељом да буде традиционална, ове године по трећи пут 18. маја одржана је у Старом Сланкамену.

Општина Инђија, уз помоћ Удружења Милутин Миланковић, реализовала је трећи час науке о Милутину Миланковићу. Концепцијски слична ранијим, ове године организатор је час науке изместио на централни плато у Старом Сланкамену на кеју поред Дунава испред туристичког пункта. Уз остале садржаје програма, излагањем Слободана Марковића, академика САНУ и веома доброг познаваоца и поштоваоца дела Милутина Миланковића, који је, испричавши причу на веома инспиративан и надахнут начин ученицима и другим посетиоцима дочарао историјско и време у коме је живео и стварао Миланковић. Професор Марковић један од научника који је свој научно-истраживачки рад заснивао и на доказима Миланковићеве теорије на лесном профилу Чот у Старом Сланкамену.

Изразивши задовољство што се идеја реализује и очекивање да ће се будуће манифестације одржавати у својеврсној научној радионици, која ће се изградити у Старом Сланкамену, председник Удружења мр Славко Максимовић уручио је Захвалницу Удружења председнику Скупштине општине Инђија Милану Предојевићу за његов лични допринос и упорност да се манифестација организује како то доликује великану.

Научни клуб Милутин Миланковић који је формиран у Инђији у данима који су претходили Часу науке организовао је такмичење у стваралаштву ученика на тему Миланковића, а манифестација је била прилика да се награђенима доделе књиге Милутин Миланковић, путник кроз васиону и векове, поклон Удружења, које су такође додељене и другим заслужним лицима који се пружили допринос организовању манифестације.

Лагана мајска киша на тренутак је прекинула програм, али је занимљиво излагање проф. Марковића настављено и у тим условима, што је дало посебан чар Часу науке. Програм Часа науке зачињен је песмама ученика из Инђије. У склопу програма Часа науке организована је пловидба чамцем да би се са Дунава видели лесни профили, докази Миланковићеве теорије о настанку ледених доба. Манифестација је успела и створен је чврст темељ за будући квалитативан напредак у новим условима и са новим разноврснијим садржајима.

arrow

Информације


За све информације, контакте, актуелности и сазнања поводом дела и рада нашег Удружења, Молимо Вас да нас контактирате путем е-маил адресе:

milankovicm@gmail.com

Такође, можете нас контактирати и путем следећих телефона:

мр Славко Максимовић
+381 (64) 13 57 307
(председник Удружења)

Слободан Стојановић
+381 (63) 71 64 307
(потпредседник Удружења)

Срдачно Вам се захваљујемо !