Удружење

Милутин Миланковић

Београд

"Осунчавање Земље покорава се неминовном закону,
исто тако тачном као што је Њутнов закон гравитације."

Вести

Откривено Спомен-обележје путнику кроз васиону и векове

У парку Милутин Миланковић, у Београду 26. јуна је откривено Спомен-обележје Милутину Миланковићу, а тог истог дана је откривена и обновљена спомен плоча на кући у којој је живео овај великан светске и српске науке у Београду. Поводом тих догађаја и обележавања десет година рада Удружења Милутин Миланковић у Градској скупштини одржана је и Свечана академија.Иако је познати грчки философ Демокритис тврдио да из ничег не постаје ништа из чега следи да из нечег постаје нешто ја морам да га демантујем иако високо ценим Демокритиса. Ми, волонтери из Удружења Милутин Миланковић смо из ничега створили нешто, каже Славко Максимовић, председник Удружења поводом десет година постојања Удружења и откривања спомен обележја великана српске и светске науке Милутин Миланковић.

У оквиру обележавања дана Милутина Миланковћа ове године представници Удружења и оних који доприносе популаризацији личности и дела Милутина Миланковића 26, јуна је откривена обновљена плоча на кући у којој је живео Милутин Миланковић у Београду, одржана је Свечана академија у Скупштини града и откривено је Спомен-обележје Милутин МиланковићСпомен-обележје открили су министар културе и информисања Владан Вукосављевић, градски менаџер Горан Весић и председник Удружења Милутин Миланковић Славко Максимовић.

Вукосављевић је рекао да је данас велики и леп дан за нашу престоницу, дан када је откривен споменик великом српском и светском научнику Милутину Миланковићу.

Тиме су се и град Београд и држава Србија и српски народ на неки начин још мало одужили, мада тај дуг остаје велики и неплаћен, делу овог великог човека. Овим је и споменичко наслеђе у Београду добило једно знатно побољшање врло лепим спомеником академског вајара Зорана Ивановића који је својим талентом још једном, не први пут, украсио нашу споменичку панораму, истакао је Вукосављевић.

Весић је рекао да је споменик Милутину Миланковићу само наставак праксе коју спроводи Град Београд у последњих неколико година, а то је да се негује култура сећања и да људи који су важни за нашу историју, културу, уметност и науку добију своје споменике и обележја како би били пример за будуће генерације.

Максимовић се захвалио Граду Београду и рекао да се откривањем Спомен-обележја Милутину Миланковићу српски народ одужио за све оно што је Миланковић урадио и чиме је српску науку увео у светску науку.

arrow

Информације


За све информације, контакте, актуелности и сазнања поводом дела и рада нашег Удружења, Молимо Вас да нас контактирате путем е-маил адресе:

milankovicm@gmail.com

Такође, можете нас контактирати и путем следећих телефона:

мр Славко Максимовић
+381 (64) 13 57 307
(председник Удружења)

Слободан Стојановић
+381 (63) 71 64 307
(потпредседник Удружења)

Срдачно Вам се захваљујемо !