Удружење

Милутин Миланковић

Београд

"Осунчавање Земље покорава се неминовном закону,
исто тако тачном као што је Њутнов закон гравитације."

Вести

Миланковић на Дучићевим вечерима поезије

У граду под Леотаром, ове године одржане су јубиларне 50-те Дучићеве вечери поезије, које су у свом програму имале и изложбу Милутин Миланковић – живот и дело. Изложба је отворена у Музеју Херцеговине, 04. новембра.Тако су се на значајној културној манифестацији симболично заједно нашла два великана које је изнедрио српски народ, песник Јован Дучић и научник Милутин Миланковић.Познато је да се млади Милутин у раним данима своје младости надахњивао Шантићевом, Змајевом, Дучићевом, као и епском поезијом. Часописи Зора, Српски књижевни гласник, Летопис и низ других били су редовна Миланковићева духовна храна у родном Даљу, али и касније у Бечу, где је био веома активан у друштву Зора. Путеви су им се укрштали у Српској краљевској академији, где су академици, сваки са својим радовима, цементирали здање српске духовне грађевине, исписујући слова златним нитима.Стога је Удружење са задовољством прихватило позив организатора 50-тих Дучићевих вечери поезије да се јавност Требиња и околине детаљније упознају са делом и личношћу једног од великана.
Град Требиње и Епархија захумско-херцеговачка и приморска већ су учинили изузетан и несвакидашњи гест. У Цркви Светог вазнесења Господњег у центру Требиња иконописац је насликао фреске три научне величине српског народа – Теслу, Пупина и Миланковића. Необично и оригинално, на понос свом роду.

На изложби посетиоце је у име Удружења поздравио Слободан Стојановић, потпредседник Удружења, а отворио је председник Скупштине града Требиње г-дин др Драгослав Бањак.

У свом излагању Стојановић је нагласио да је изложба већ постављана 59 пута, од основне школе у Глогоњу код Панчева или Раброву код Кучева до Академије наука и умјетности у Бањалуци, Матици Српској у Новом Саду, или прославе у Амбасади Србије у Камбери. Али и у Источном Сарајеву, Андрићграду, Милићима и сада у Дучићевој Херцеговини. Присутне је упознао са намером да се иде даље, уколико буде интереса и могућности, да се прође и кроз друга места у Херцеговини с циљем приближавања личности и дела човека који је увек, као уосталом и Дучић, са поносом истицао да је Србин и српскога рода, мада је радио за добробит човечанства.

Све са циљем обједињавања српског духовног бића јер свако може дати допринос јачању свести и духовности нашег народа, па је и едукативно-историјска и културолошко-патриотска активност враћања Миланковића у српски народ, допринос јачању моралне снаге нашег народа.

Истакао је жељу да се у Требињу и другим местима у Херцеговини нађе места за трајно обиљежавање – улица, биста, споменик или нешто слично.

Захваливши се Граду Требиње и Музеју Херцеговине на препознавању рада и резултата, али и на позиву и гостопримству, изразио је очекивање да ће ученици и други грађани бити у прилици да погледају изложбу, која ће бити отворена до половине децембра, заједно са неким од филмова и на тај начин спознају нешто више о једном од задужника српског народа. .
Председник Скупштине Града Требиње, др Драгослав Бањак у поздравној речи и на отварању манифестације истакао, између осталог, истакао је - „Осећам се привилегованим што у име Градске управе и Скупштине Града Требиња имам прилику да говорим поводом отварања изложбе „Милутин Миланковић-живот и дјело“. Разлог томе је чињеница да је Милутин Миланковић једно од најславнијих имена у свјетској климатологији, астрономији, геофизици и географији.

Припада му слава да је Први Србин који је стекао докторат техничких наука, и то на Универзитету у Бечу, 1903. године. Током посљедње деценије ХХ вијека Милутин Миланковић је величан у Европи, Русији и Америци као аутор величанствене астрономске и математичке теорије климатских промјена; као изумитељ најтачнијег историјског календара који је у свијету до данас сачињен; и као ауотр пројекта „апсолутне зиданице“ – највеће могуће грађевине која се на нашој планети може подићи.

За милион година уназад математички је израчунао да постоје цикличне промјене у осунчавању Земље и да оне доводе до сталних промјена глобалне климе. Миланковићево откриће свјетска наука ставља у ранг Коперникове хелиоцентричне теорије, Кеплерових закона и Њутновог закона гравитације, јер је показао да се осунчавање Земље и других планета може математички израчунати зато што је вишеструко законито условљено.

Управо зато, вечерашњу изложбу доживљавам као празник сјећања на човјека који је свој живот посветио проучавајући тајне свијета у коме живимо, подижући славу српске науке у ранг оних које су се развијале у далеко повољнијим материјалним условима.“
Ученице Музичке школе из Требиња Ива Копривица и Тања Вујовић вештим прстићима миловале су своје виолине дарујући дивне тонове публици, доприносећи свукупном културном угођају. Након свечаног отварања изложбе посетиоци су са значајном пажњом одгледали краћи документарни филм о Милутину Миланковићу из продукције Удружења, док ће се у наредним данима организовати пројекције 40-томинутног филма „Од армираног бетона до Канона осунчавања“.

Изложба и пројекција су, као и целокупна манифестација Дучићеве вечери поезије, имали веома запажен публицитет у средствима информисања. Здушно залагање запослених у Музеју Херцеговине да се догађај организује достојно имена и дела великана заслужује сваку похвалу и захвалност Удружења. У знак захвалности и сећања Музеју Херцеговине уручена су издања најновије продукције Удружења.


arrow

Информације


За све информације, контакте, актуелности и сазнања поводом дела и рада нашег Удружења, Молимо Вас да нас контактирате путем е-маил адресе:

milankovicm@gmail.com

Такође, можете нас контактирати и путем следећих телефона:

мр Славко Максимовић
+381 (64) 13 57 307
(председник Удружења)

Слободан Стојановић
+381 (63) 71 64 307
(потпредседник Удружења)

Срдачно Вам се захваљујемо !