Удружење

Милутин Миланковић

Београд

"Осунчавање Земље покорава се неминовном закону,
исто тако тачном као што је Њутнов закон гравитације."

Вести

Поштовање победе српске војске у Великом рату

Огромно страдање српског народа и величанствене победе српске војске уз изузетан допринос свеукупној победи у Великом рату вредни су сваког поштовања и дивљења генерација потомака. То поштовање је исказало и Удружење Милутин Миланковић.

Удружење Милутин Миланковић се пригодним активностима придружило обележавању сто година од завршетка Великог рата. Научник, чије име носи наше Удружење, био је велики патриота, што је различитим активностима и поступцима показао у свим ратовима у двадесетом веку. У својству српског официра био је учесник оба балканска рата, а у Великом рату заробљеник и интернирац у Аустроугарској монархији.

У том циљу два термина Отворене среде била су посвећена стогодишњици завршетка Великог рата и ближем сагледавању улоге и деловање патриоте Милутина Миланковића. У првом термину 24. октобра Слободан Стојановић говорио је на тему учешћа Милутина Миланковића у балканским, док је Милан Станимировић говорио о Миланковићу у Првом светском рату. Након тога, премијерно је приказана прва епизода будуће ТВ серије о Милутину Миланковићу „Од армираног бетона до Канона осунчавања“, редитеља Драгана Елчића.

У другом термину 31. октобра вече је било посвећено Ристи Марјановићу, фотографу који је овековечио епопеју српске војске, уз презентовање сета фотографија и делова будућег документарног филма о човеку борцу који је васкрсао својим фотографијама српског борца и страдање српског народа. Народа који је у Великом рату изгубио трећину своје популације, чиме је по проценту страдалништва био на првом месту.

О Ристи Марјановићу и његовим фотографијама говорили су Зорана Војновић, унука славног борца и фотографа и редитељ будућег филма „Радо иде Србин у војнике“, Драган Елчић. Потресне приче и подвизи, забележени фотоапаратом, који су се могли чути и видети, према изјави једног од посетилаца, уздигли су понос свих који су слушали јединствена излагања. Посебан печат било је извођење песме Мируј срце, композитора Драшка Јанковића, носеће нумере будућег филма освећеног Ристи Марјановићу, који су извели вокални солиста Ранко Јовић уз пратњу на хармоници Владимира Пантића.

Вече за памћење, у славу величанствене победе српске војске у Великом рату, у част више од 1.247.000 страдалих.

arrow

Информације


За све информације, контакте, актуелности и сазнања поводом дела и рада нашег Удружења, Молимо Вас да нас контактирате путем е-маил адресе:

milankovicm@gmail.com

Такође, можете нас контактирати и путем следећих телефона:

мр Славко Максимовић
+381 (64) 13 57 307
(председник Удружења)

Слободан Стојановић
+381 (63) 71 64 307
(потпредседник Удружења)

Срдачно Вам се захваљујемо !