Вести

Амбасадор Републике Србије у Црној Гори отворио Дане Милутина Миланковића у Подгорици

Naslovna-Podgorica

Манифестација Дани Милутина Миланковића у Подгорици једна је од низа активности у овој години која је организована у циљу обележавања 140 година од рођења и 110 година од доласка Милутина Миланковића у Београд. Манифестацију су заједнички организовали Удружење Милутин Миланковић са својом секцијом у Црној Гори, Српски национални савјет Црне Горе и Српски информативно-културни центар „Свети Сава“ из Подгорице.

1-PODGORICA
2-PODGORICA

Дане Милутина Миланковића 24. септембра отворио је његова екселенција амбасадор Републике Србије у Црној Гори господин др Зоран Бингулац, нагласивши велики значај манифестације. „Права промоција о правом човеку у право време на правом месту у правој кући. Дани и изложба о научнику, чије дело досеже далеко у васиону и којим се не поноси само српски народ већ и целокупно човечанство, ће остати у сећању народа који живи у Црној Гори.“

3-PODGORICA

Отварању изложбе претходило је надахнуто излагање академика Милојице Јаћимовића, који је, обраћајући се окупљенима истакао – „Живот и стваралаштво Милутина Миланковића свједочанство је о немјерљивој љубави за властите коријене и отаџбину. Милутин Миланковић је бирао искључиво окриље свога народа за научно-истраживачки рад. Латинска сентенца – “Тамо је моје срце, гдје је моја отаџбина”, једна је од најбитнијих одредница његовог живота.“ Он је напоменуо да је овај великан српске и свјетске науке био дуго оспораван у свијету, а у својој земљи и заборављен и нагласио да је чињеница да је Миланковић великан српског рода и да спада у ред водећих научника свијета науке у двадесетом вијеку.

4-PODGORICA

Председник Удружења Милутин Миланковић мр Славко Максимовић у поздравној речи и захвалности организаторима истакао је да је питање колико се српски народ одужио прецима, те напоменуо да када је реч о Милутину Миланковићу, његово име све више  постаје својина народа из кога је потекао, који постепено исправља неправду заборава.

5-PODGORICA

Посетиоци манифестације Дани Милутина Миланковића са пажњом и занимањем саслушали су излагања и одгледали документарно-играни филм “Од армираног бетона до Канона осунчавања”, а потом и изложбу приређену у изложбеном салону „Лубарда“, коју је представио потпредседник Удружења Слободан Стојановић. За време седмодневног трајања изложбе исту су посетили ученици неколико школа из Подгорице и грађанство. Медијски третман манифестације је био веома садржајан на електронским и писаним медијима Српског националног савјета Црне Горе и Српског информативно-културног центра „Свети Сава“, која су веома праћена у Црној Гори, тако да је велики број грађана имао прилику да сазна о Миланковићу и манифестацији.

6-PODGORICA

Организатори у Подгорици нису жалили труда да манифестација у потпуности успе. Њихова жеља, након веома успеле манифестације била је је да се изложба са филмским пројекцијама организује у још неколико места у Црној Гори. То је са посебним задовољством и захвалношћу због ширења Миланковићеве мисли и дела прихваћено.

Видео прилог из Подгорице можете погледати ОВДЕ: