Vesti

Ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori otvorio Dane Milutina Milankovića u Podgorici

Naslovna-Podgorica

Manifestacija Dani Milutina Milankovića u Podgorici jedna je od niza aktivnosti u ovoj godini koja je organizovana u cilju obeležavanja 140 godina od rođenja i 110 godina od dolaska Milutina Milankovića u Beograd. Manifestaciju su zajednički organizovali Udruženje Milutin Milanković sa svojom sekcijom u Crnoj Gori, Srpski nacionalni savjet Crne Gore i Srpski informativno-kulturni centar „Sveti Sava“ iz Podgorice.

1-PODGORICA
2-PODGORICA

Dane Milutina Milankovića 24. septembra otvorio je njegova ekselencija ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori gospodin dr Zoran Bingulac, naglasivši veliki značaj manifestacije. „Prava promocija o pravom čoveku u pravo vreme na pravom mestu u pravoj kući. Dani i izložba o naučniku, čije delo doseže daleko u vasionu i kojim se ne ponosi samo srpski narod već i celokupno čovečanstvo, će ostati u sećanju naroda koji živi u Crnoj Gori.“

3-PODGORICA

Otvaranju izložbe prethodilo je nadahnuto izlaganje akademika Milojice Jaćimovića, koji je, obraćajući se okupljenima istakao – „Život i stvaralaštvo Milutina Milankovića svjedočanstvo je o nemjerljivoj ljubavi za vlastite korijene i otadžbinu. Milutin Milanković je birao isključivo okrilje svoga naroda za naučno-istraživački rad. Latinska sentenca – “Tamo je moje srce, gdje je moja otadžbina”, jedna je od najbitnijih odrednica njegovog života.“ On je napomenuo da je ovaj velikan srpske i svjetske nauke bio dugo osporavan u svijetu, a u svojoj zemlji i zaboravljen i naglasio da je činjenica da je Milanković velikan srpskog roda i da spada u red vodećih naučnika svijeta nauke u dvadesetom vijeku.

4-PODGORICA

Predsednik Udruženja Milutin Milanković mr Slavko Maksimović u pozdravnoj reči i zahvalnosti organizatorima istakao je da je pitanje koliko se srpski narod odužio precima, te napomenuo da kada je reč o Milutinu Milankoviću, njegovo ime sve više  postaje svojina naroda iz koga je potekao, koji postepeno ispravlja nepravdu zaborava.

5-PODGORICA

Posetioci manifestacije Dani Milutina Milankovića sa pažnjom i zanimanjem saslušali su izlaganja i odgledali dokumentarno-igrani film “Od armiranog betona do Kanona osunčavanja”, a potom i izložbu priređenu u izložbenom salonu „Lubarda“, koju je predstavio potpredsednik Udruženja Slobodan Stojanović. Za vreme sedmodnevnog trajanja izložbe istu su posetili učenici nekoliko škola iz Podgorice i građanstvo. Medijski tretman manifestacije je bio veoma sadržajan na elektronskim i pisanim medijima Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore i Srpskog informativno-kulturnog centra „Sveti Sava“, koja su veoma praćena u Crnoj Gori, tako da je veliki broj građana imao priliku da sazna o Milankoviću i manifestaciji.

6-PODGORICA

Organizatori u Podgorici nisu žalili truda da manifestacija u potpunosti uspe. Njihova želja, nakon veoma uspele manifestacije bila je je da se izložba sa filmskim projekcijama organizuje u još nekoliko mesta u Crnoj Gori. To je sa posebnim zadovoljstvom i zahvalnošću zbog širenja Milankovićeve misli i dela prihvaćeno.

Video prilog iz Podgorice možete pogledati OVDE: