Вести

Дани Милутина Миланковића на светим водама Лима

У Пријепољу, граду на лимским обалама, у мају месецу одржана је веома успела манифестација Дани Милутина Миланковића. Активности организоване у Музеју Пријепоља трајале су две недеље, за које време су посетиоци имали прилике да разгледају изложбу, одгледају филмове из продукције Удружења Милутин Миланковић и са познаваоцима инжењерске и друге делатности Милутина Миланковића у разговорима сазнају низ нових информација.

Манифестација је започета отварањем изложбе „Милутин Миланковић, живот и дело“ у присуству бројне публике и најзначајнијих личности културног, јавног и политичког живота Пријепоља и околних места. Ученици, наставници и директори Техничке школе, Гимназије и других школа били су активни учесници, како на отварању Манифестације, тако и наредних дана. На скупу су се присутнима обратили заменица председника општине Пријепоље Самира Ћосовић, члан Управног одбора Удружења Љубомир Попара, Председник Удружења инжењера Полимља Душан Плескоњић и директор Музеја Асим Бећиревић. Отварању изложбе присуствовао је и народни посланик из овог краја Борко Пушкић.

Детаљи са отварања изложбе

Агилно руководство пријепољског музеја, на челу са директором Асимом Бећиревићем је укомпоновало Дане Милутина Миланковића у мајске активности и активности у оквиру манифестације „Музеји Србије – Музеји за 10“. Иницијатор за одржавање манифестације био је ентузијаст и популаризатор значајних личности инжењерске струке и председник Удружења инжењера Полимља Душан Плескоњић. Манифестација је имала подршку Инжењерске коморе Србије, што је значајно и ради наредних активности које ће се организовати на плану популаризације Милутина Миланковића.
Осим пригодних пројекција филмова у оквиру отварања изложбе и током посета, организована је и целовечерња пројекција филма „Од армираног бетона до Канона осунчавања“.
Медијски третман манифестације је био на завидном нивоу емитовањем ТВ и радио и писаних прилога и текстова у локалним и регионалним медијима што је све допринело успеху Манифестације и ширењу сазнања о величини и значају великана.

Мишо Ивановић, Асим Бећиревић, Љубомир Попара и Душан Плескоњић,
снимак за успомену на добро организовану манифестацију

Прилог ТВ форум