Vesti

Manifestacija “Dani Nikole Tesle 2023” u Srbiji

Povodom obeležavanja Teslinog rođendana (10. jul) u organizaciji Tesline naučne fondacije iz Amerike i Srbije (Tesla Science Foundation and Teslina naučna fondacija Srbija) od 8. do 11. jula 2023. organizovana je manifestacija “Dani Nikole Tesle 2023” na više lokacija u Srbiji: u Beogradu (Kolarčev narodni univerzitet), Sremskoj Mitrovici (Srednja tehnička škola “Nikola Tesla”, manastirima Šišatovac i Petkovica) i u Šapcu (Naučni park).

Veliki umovi se sreću: Milutin Milanković i Nikola Tesla

U veoma raznovrsnim i zanimljivim detaljima iz života, i o životu i radu Nikole Tesle, programom je predviđeno da se javnost informiše o nedovoljno poznatim odnosu Tesle i Milankovića. O tome je na skupu 8. juna na Kolarčevom narodnom univerzitetu govorio predsednik Udruženja Milutin Milanković Slavko Maksimović:

“Gotovo da je neverovatno da je jedan tako malobrojan narod, kao što su Srbi, rasejan među nekoliko evropskih država, uspeo da zahvaljujući svojim briljantnim izdanicima ostavi večni pečat u svetskoj nauci i time obezbedi sebi i nama kao naciji počasno mesto u beskrajnoj knjizi dostignuća ljudskog roda.

Velika trojka naučne elite našeg naroda, Nikola Tesla, Milutin Milanković i Mihajlo Pupin poveli su svojim znanjima i dostignućima čitav svet u novo doba. Naravno, za svoj rad i dostignuća nisu dobili odgovarajuću slavu, priznanje niti materijalnu nadoknadu, ali to je usud koji mi Srbi nosimo sa sobom. Neki naši naučnici, poput Tesle, umirali sami, siromašni, u mračnim sobama njujorških hotela, dok je čitav svet blještao osvetljen njihovim izumima. 

Na ovoj svečanoj manifestaciji ja predstavljam udruženje koje s ponosom nosi ime jednog od velikana ove svete trojke. Velikana koji je dugo vremena u svetu bio osporavan, a u svom narodu zapostavljen i skoro zaboravljen. Danas je visoko pozicioniran u spisku čuvenih naučnika sveta. NASA ga je uključila među 15 najvećih umova svih vremena koji su se bavili proučavanjem planete Zemlje. Njegovo kapitalno delo – Kanon osunčavanja Zemlje i njegova primena na problem ledenih doba svrstano je među najznačajnija naučna dela dvadesetog veka. Njemu u čast, kraterima na Mesecu i Marsu dato je njegovo ime, a Evropska unija za geonauke smatra ga ocem moderne klimatologije i dodeljuje medalju sa njegovim imenom za vrhunske domete u proučavanju promena klime.

Iako su živeli u istom istorijskom razdoblju, radili i stvarali u oblasti egzaktnih nauka, nisu imali priliku da se lično susretnu. Međutim, to nije bila prepreka da se između njih uspostavi uzajamno poštovanje, koje je naročito iskazivao mlađi Milanković. Potvrda tome su dve Milankovićeve knjige u Muzeju Nikole Tesle sa posvetom:  

Nikoli Tesli, u znak poštovanja, Milanković. 

Sa velikim divljenjem prema njegovom radu, i velikim uvažavanjem njegove ličnosti, Milanković je često govorio i pisao o Tesli. Prva saznanja o Tesli, Milanković je dobio 1893. godine, kao trinaestogodišnjak za vreme Tesline poseta Beogradu.
„…. počeh da maštam o tome kako bi to divno bilo da postanem inženjer ili pronalazač kao čika Andreja ili Nikola Tesla.“

Od tada je Milanković koristio svaku priliku da se detaljnije upozna s Teslinim delima i idejama, njihovoj popularizaciji i promovisanju.

Povodom 75. rođendana, 16 juna 1931. godine, Milanković je Tesli uputio telegram – čestitku. Tekst čestitke je ušao u posebnu knjigu koju je uredio američki novinar Kenet Svizi. Tu knjigu je Tesla brižljivo čuvao, a evo šta u njoj piše:

„Poštovani gospodine,
Skoro je četrdest godina kako sam, kao mali eksperimentator čuo prvi put Vaše ime, koje je onda odjeknulo širom celog Srpstva. Pre trideset godina, s ponosom sam slušao, u predavaonicama bečke tehnike, isto to ime, spominjano od mojih tadašnjih profesora s najvećim priznanjem. A od dvadest godina ovamo, ja sa svoje katedre izgovaram sa istim onim poštovanjem sa kojim pominjem ime Volte i Faradeja. Nikli, ali daleko izrasli iz naše sredine, Vi ste ponos i nebeski znak da će naš narod, uvenčan bojnom slavom dostojno poneti i zastavu misije koju ste Vi razvili u svetlost dana i visoko uzdigli. Sretan sam da, prilikom Vaše 75-godišnjice, mogu, ovim putem, da pošaljem, uz izraz dubokog poštovanja, svoje najlepše želje.

Milanković“

Milanković je bio uključen u aktivnosti za osnivanje Društva „Nikola Tesla“, gde je kao član uprave nastavio aktivnost na osnivanju Instituta „Nikola Tesla“, koji i danas postoji.
Povodom 80. godišnjice Teslinog rođenja, koju je organizovalo Društvo „Nikola Tesla“, Milanković je, kao izaslanik Srpke kraljevske akademije, održao 28. maja 1936. godine govor na svečanoj akademiji pred velikim skupom domaćih učesnika i 64 delegata stranih naučnih institucija iz 14 zemalja.

Govorio je i na proslavi 90-godišnjice i 100-godišnjice rođenja Tesle.
U ime pet akademika, 15. januara 1937. godine, napisao je predlog, bolje reći ultimativni predlog, za izbor Tesle za pravog člana Srpske kraljevske akademije.
„Ostaje nam veliki žal što se Milanković i Tesla nikada nisu sreli. Ko zna kakva bi se kosmička ekspozija desila sudarom dve takve energije i kakvim bi mislima, idejama i delima počastili srpstvo i ceo svet. Ovako, ostaje nam da stvaramo nove Tesle, Milankoviće i Pupine.“

Povodom obeležavanja ovog jubileja Teslina naučna fondacija je dodelila nagrade i priznanja institucijama i pojedincima. Među nagrađenima je i Udruženje Milutin Milanković.