Vesti

Milanković ponovo u Beču na „Rajskoj reci Fison“

U sklopu obeležavanja 800 godina autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve Udruženje Milutin Milanković je na poziv Austrijsko-švajcarske episkopije i Srpskog prosvjetno kulturnog društva Prosvjeta Austrija iz Beča organizovalo izložbu „Milutin Milanković, život i delo“. Izložba je otvorena 07. decembra u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Beču.

Naslovna-Bec
Delegacija Udruženja sa Njegovim preosveštenstvom vladikom Andrejem

Svečano obeležavanje ovog istorijskog događaja Srpske pravoslavne crkve je počela večernjim bogosluženjem u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa vranjskog Gospodina Pahomija, Njegovog Preosveštenstva Episkopa austrijsko-švajcarskog Gospodina Andreja, dr Marka Nikolića, pomoćnika direktora Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Republike Srbije, Natalije Milatović, predstavnice Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Republike Srbije, Nebojše Rodića, ambasadora Republike Srbije u Republici Austriji, delegacije Udruženja Milutin Milanković, brojnih drugih predstavnika državnih, kulturnih i prosvetnih institucija iz Srbije, Republike Srpske i Austrije.

Posle večernjeg bogosluženja održana je svečana akademija na kojoj su se brojnim gostima obratili predsednik SPKD ”Prosvjeta Austrija” gospodin Srđan Mijalković i gospodin dr Marko Nikolić, prestavnik Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Republike Srbije. Centralni deo proslave bila je prigodna arhijerejska beseda koju je izgovorio Episkop Andrej, koji je na vrlo inspirativan način prikazao značaj događaja čiji jubilej se obeležava za formiranje srpskog duhovnog i nacionalnog identiteta. Umetnički deo večeri obeležen je nastupima Mešovitog eparhijskog hora ”Kornelije Stanković” iz Beča, malog ”Prosvjetinog” hora, polaznika ”Prosvjetine” škole srpskog jezika i grupe ”Trio pokret” iz Beograda.

6-Bec
7-Bec
3-Bec
2-Bec

Sa Svečane akademije

U crkvenoj sali, nakon svečane akademije, otvorena je izložba o životu i radu Milutina Milankovića koji je svojim životom spojio Beč i Beograd. Na otvaranju brojnim gostima obratio se predsednik Udruženja Milutin Milanković mr Slavko Maksimović, koji je posebno govorio o Milankovićem doprinosu svetskoj nauci i životu i radu za vreme njegovog 13-togodišnjeg boravka u Beču. Između ostalog istakao je: „Hvala Vam što nam je omogućeno da i mi, u ovoj godini kada obeležavamo dva značajna Milankovićeva jubileja: 140 godina od rođenja i 110 godina od dolaska u Srbiju, budemo učesnici ove manfestacije i da vam predstavimo lik i delo velikog čoveka, naučnka i patriote. Čoveka koji je svojim naučnim radom obeležio nauku dvadesetog veka, zadužio svetsku civilizaciju, a sebi i srpskom narodu obezbedio večno, počasno mesto u beskrajnoj knjizi dostignuća ljudskog roda. U ta dostignuća spadaju i Milankovićevi radovi na reformi Julijanskog kalendara koji su realizovani u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Život i delo Milutina Milankovića duboko je povezano sa Bečom. Za Milutina Beč je bilo mesto odrastanja i stasanja u zrelog čoveka i naučnika. Kao građevinski inženjer u Beču je ostvario veoma uspešnu karijeru.“

9-Bec
Njegovo preosveštenstvo vladika Pahomije govori na otvaranju izložbe

Izložbu je otvorio vladika Pahomije, koji je u svojoj besedi ukazao na slične puteve Svetog Save i Milutina Milankovića. I Milanković je, kao i Sveti Sava, koji je napustio svetovni mir u Svetoj Gori i došao u uzavrelu Srbiju u misiju očuvanja jedinstva srpskog naroda i pravoslavne vere, napustio veoma udoban život i dobro plaćen posao u Beču i došao u siromašnu Srbiju da svoje znanje uloži u izgradnju i unapređenje prosvete, nauke i kulture u Srbiji.

Sa predsednikom Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta Austrija gospodinom Mijalkovićem dogovoreno je da izložba bude otvorena sve do svetosavskih svečanosti Srba u Beču za kada je predviđena celodnevna aktivnost posvećena Milutinu Milankoviću. Program aktivnosti pripremiće Udruženje Milutin Milanković.

Druženje nakon izložbe proteklo je u veoma prijatnoj i veseloj atmosferi, što je sve doprinelo veoma uspeloj manifestaciji. Bila je to prilika da se preosveštenim vladikama i ambasadoru Rodiću uruče reprezentativne knjige Udruženja.

1-Bec
U razgovoru sa ambasadorom Republike Srbije u Austriji gospodinom Nebojšom Rodićem
11-Bec
5-Bec

Detalji sa otvaranja izložbe u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Beču