Vesti

Milanković u Kulturnom obrazacu

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uručio je 26. decembra 2019. u Jugoslovenskoj kinoteci priznanje “Kulturni obrazac” ustanovama i pojedincima za “posvećeni rad na očuvanju naše kulture”. Priznanje je dobilo dvadeset dvoje pojedinaca i deset ustanova, među kojima je i Udruženje Milutin Milanković iz Beograda.

naslovna-mk-kulturni-obrazac

Udruženje Milutin Milanković jedan je od ovogodišnjih dobitnika novoustavnovljenog priznanja Ministarstva kulture i informisanja „Kulturni obrazac“. Ovo priznanja je posvećeno rad na očuvanju kulture. Predstavnicima ustanova i pojedincima, priznanje „Kulturni obrazac“ uručio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, 26. decembra 2019. na svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci. U ime pojedinačnih dobitnika, prisutnima se obratio Nikola Rackov, a u ime ustanova kulture Slavko Maksimović iz Udruženja “Milutin Milanković”.

Ko je Milutin Milanković, šta je otkrio, po čemu je njegov doprinos nauci tako velik da se s njegovim imenom ustanovljava medalja za vrhunske domete u nauci, a Mesec i Mars na svojim atlasima upisuju njegovo ime?

Šta ga je toliko izdiglo u hramu nauke, čime se njegovo delo opire zaboravu, i zašto se, kako vreme prolazi, o njemu sve više govori? U traganju za odgovorom mogu se nabrojati njegovi rezultati u nauci, književnosti, građevinarstvu i reformi kalendara u kojima se oslikavaju njegove naučne misli.

Rođen između Istoka i Zapada, školovan na Zapadu, preselio se na Istok gde je radio i umro. Spojio je svojim radom naučnu kulturu Zapada i duboku misteriju pravoslavlja.

I upravo, Naučno-istraživačko Udruženje Milutin Milanković svojim radom na istraživanju i plasiranju naučne i kulturne baštine svetskog velikana Milankovića ovrilo je „Kulturni obrazac“.

3
9
10

Priznanje „Kulturni obrazac“ Udruženju Milutin Milanković

Tako se Udruženje Milutin Milanković našlo među dobitnicima ovogodišnjeg priznanja „Kulturnog obrazca“, među kojima su pojedinci: Adam Crnobrnja, Aleksandar Milanović, Biljana Miljković, Bogi Mitić, Veljko Brborić, Vesna Burojević, Vladan Vidosavljević, Dimitrije Golemović, Emir Kusturica, Jan Nemček, Mati Jelena, igumanija manastira Žiča, Kosta Vuković, Ljiljana Berić, Marko Popović, Mileta Prodanović, Milivoje Ranđić, Miloš Kovačević, Miloš Šobajić, Miroslav Perišić, Nikola Rackov, Ognjan Krstić, Oliver Đorđević, Predrag Piper, Radovan Beli Marković, Sara Cincarević, Saša Rakezić alijas Aleksandar Zograf, Svetislav Božić, Svetlana Jovanović, Svetlana Pejić, Slavica Vujović, Sreto Tanasić i Husein Memić Beli.
Tu su i ustanove: Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, Gradska uprava Vranje, Dom Jevrema Grujića, Jovan Maljoković, Balkan salsa bend, Narodni muzej Kruševac, Narodni muzej Leskovac, Opština Bajina Bašta, Osnovna škola “Milan Blagojević” Lučani, Ustanova za novinsko-izdavačku delatnost “Panorama”, Pozorište “Toša Jovanović” u Zrenjaninu i Savez guslara Srbije.

umm

Predstavnici Udruženja Milutin Milanković sa ministrom kulture i informisanja Vladanom Vukosavljevićem

Dodeli priznanja “Kulturni obrazac”, prisustvovali su i potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Vladimir Kostić.