Vesti

Milanković, uzor mladim matematičarima

Reprezentativnu izložbu Milankovićeva vremenska kapija koja je otvorena 05. novembra u Narodnoj banci Srbije, posetila je grupa učenika Matematičke gimnazije iz Beograda. Tom prilikom mladi matematičari, od kojih neki osvajači nagrada na prestižnim matematičkim takmičenjima u svetu, imali su priliku da se detaljnije upoznaju sa životom i delom naučnika koji je ostavio neizbrisiv trag u svetskoj nauci.

ucenici-matematicke

Zanimanje učenika Matematičke gimnazije je bilo veoma izraženo za izložbu Milankovićeva vremenska kapija. Oni su iskoristili svoju privilegiju da među prvima pogledaju ovu zanimljivu, edukativnu i informativnu izložbu. Nakon spoznaje činjenica o matematičaru Milankoviću i na koji način je sagledavao složene astromomske relacije na otkrivanju teorije o ledenim dobima koja ga je proslavila u svetskoj nauci učenici mladi matematičari su pokazali još veću znatiželj, kada je u pitanju Milutin Milanković.

Jednočasovno druženje sa učenicima na izložbi uz komentare Maše Narančić, Slobodana Stojanovića i Siniše Mitrića, članova Udruženja o pojedinim aspektima Milankovićevog naučnog rada i životnog puta, i projekciju promotivnog filma, doveli su kod učenika do potrebe za detaljnijim proučavanjem naučnog rada ovog velikana svetske i srpske nauke, kao i za dubljom spoznajom njegovog inspirativnog života.

mladi-na-izlozbi
skolovanje-milutina