VestiNajava događaja

MILANKOVIĆEV POVRATAK NA PALILULU

GRADSKA OPŠTINA PALILULA ĆE UBUDUĆE ORGANIZOVATI TRADICIONALNE MANIFESTACIJE POSVEĆENE MILUTINU MILANKOVIĆU

Velikan srpske i svetske nauke Milutin Milanković živeo je i stvarao na opštini Palilula preko 30 godina u porodičnoj kući u ulici Ljubomira Stojanovića 9. Kuća je sagrađena 1927. godine u okviru tada novoformirane „Profesorske kolonije“ i sada je spomenik kulture. Danas, kao jedino svedočanstvo da je u kući živeo i radio Milutin Milanković predstavlja spomen ploča, budući da naslednici u njoj ne žive.

U nameri da pruže svoj puni doprinos valorizaciji ličnosti i dela i budu nosioci kulture sećanja na dva velikana, Gradska opština Palilula i kulturne i obrazovne institucije sa teritorije Opštine prihvatili su inicijativu Udruženja Milutin Milanković, Matematičkog instituta SANU i Društva  matematičara Srbije, da se oživi jedna lepa tradicija druženja, koju su negovali članovi u svetu poznate „Beogradske matematičke škole“ čiji su nosioci bili Milutin Milanković i Mihailo Petrović Mika Alas.

Manifestacija Alaski susreti Mika i Milutin, posvećena velikanima srpske i svetske nauke Milutinu Milankoviću i Mihailu Petroviću, organizovana je 23. i 24. septembra u Centru za kulturu Vlada Divljan i na Ada Huji kod Alaskog krsta. Obuhvatila je naučnu tribinu, izložbu o velikanima, kulturno-umetnički program i takmičenje alasa u pripremanju riblje čorbe. Celokupna manifestacija protekla je u izuzetnoj atmosferi i kvalitetno što je bila opšta ocena svih učesnika i posetilaca.

Takvu ocenu je dao i predsednik Gradske opštine Palilula gospodin Miroslav Ivanović. Saglasio se sa velikim značajem ovakvih  i sličnih manifestacija na popularizaciji ovih velikana, čiji je naučni doprinos svetskoj civilizaciji u srpskom narodu bio doskora nepoznat i zapostavljen.

Na sastanku predstavnika Ošštine i Udruženja Milutin Milanković koji je održan 02.10. kod predsednika Opštine, analizirana je ovogodišnja manifestacija i donesen zaključak da ovakva manifestacija treba da bude tradicionalni dodađaj u organizaciji Gradske opštine Palilula u kome bi, pored odgovarajućih institucija sa njene teritorije, učestvovalo i Udruženje Milutin Milanković.

Predsednik Opštine gospodin Ivanović je naglasio  da pripreme za narednu manifestaciju simbolički započinju odmah planiranjem i razmatranjem kompleksnih sadržaja organizacije i medijskog tretmana iste.