Vesti

Poseta starim prijateljima

dij-slavomir

Na poziv Saveza Srba u Rumuniji i vikarijata Budimske eparhije u Temišvaru delegacija Udruženja Milutin Milanković koju su činili  mr Slavko Maksimović, predsednik Udruženja i mr. Radovan Kalabić, član Upravnog odbora posetila je 1. i 2. jula Temišvar radi dogovora o nastavku saranje koja je započeta 2008. godine. Posebno zadovoljstvo delegaciji je predstavljalo učešće u razgovoru dr Slavomir Gvozdenović, dugogodišnjeg srpskkog  poslanika u rumunskom Parlamentu i duhovnog vođe Srba u Rumuniji.

Srpska-kuca-u-Temisvaru

Za vreme susret u Temišvaru delegacija Udruženja Milutin Milanković iz Beograda je informisala predstavnike srpske zajednice u Rumuniji i vikarijata o aktivnostima Udruženja na afirmaciji lika i dela Milutina Milankovića, a naročito o obeležavanju značajnih jubileja vezanih za ime našeg velikog naučnika: 140 godine od Milankovićevog rođenja i 110 godina od njegovog dolaska u Beograd.

Domaćinima je predočen Program obeležavanja jubileja koje je uradilo Udruženje, a koji se već sprovodi u zemlji i u inostranstvu. Tom prilikom iznet je predlog da Udruženje prezentuje svoj program o Milutinu Milankoviću (izložba, projekcija filma, promocija knjige, predavanje..) u okviru Dana srpske kulture u Rumuniji, koji se tradicionalno već godinama održavaju u mesecu novembru u Temišvaru.

Predlog domaćina je s zadovoljstvom prihvaćen obzirom na brojno prisustvo ovij manifestaciji i medijsku pažnju koja redovno prati Dane srpske kulture.

Takođe je dogovoreno da Udruženje Milutin Milanković i Savez Srba u Rumuniji učestvuju u zajedničkim projektima na konkursima za Prekograničnu saradnju u okviru Evropske zajednice i konkursima koje raspisuje Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Predsednik Udruženja Milutin Milanković, mr Slavko Maksimović  odzvao se pozivu redakcije “Naše reči”, zvaničnog glasila Saveza Srba u Rumuniji i dao im poduži intervju. Ovde

Na kraju posete Temišvaru naše predstavnike je primio dr Saša Jašin, zamenik arhijerejskog namesnika temišvarskog i pokazao im novootvoreni muzej Srpske pravoslavne crkve na Trgu ujedinjenja u Temišvaru.