Вести

Препорука: Монографија Срби и календарско питање

promocija

Монографију Срби и календарско питање коју је издало Удружење Милутин Миланковић, уз помоћ и подршку Српске православне цркве и Министарства правде – Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама, Народна библиотека Србије препоручила је библиотекама и књижарама да је набаве и омогуће читаоцима да је читају. Тиме је на очигледан начин потврђена њена вредност као штива које сублимира све значајне аспекте теме која се третира у њој.

Монографија, која је побудила интересовање јавности, промовисана је у јуну 2018. године у Крипти Храма Светог Саве. Појавила се у време када се у јавности Србији веома често поставља питање зашто Српска Православна Црква још увек није прихватила свој предлог реформе Јулијанског календара који је усвојен на 1923. године на Свеправославном конгресу у Цариграду, јер је од усвајања Миланковићевог предлога реформе православног календара прошло већ девет деценија.

Стручној и најширој јавности у монографији предочене су чињенице о настанку и развоју календарског знања у историји и традицији Срба, доприносу Срба реформи Јулијанског календара, научном доприносу Милутина Миланковића овом питању, као и о ставу Српске Православне Цркве о овом, за њу, изузетно значајном питању. Питање Миланковићеве реформе календара, сагледано је са гледишта астрономије, математике и утицаја на односе у Цркви. Са гледишта математике је показано да је Миланковићева реформа Јулијанског календара достигла ниво тачности у односу на астрономско трајање године до максимално могуће мере.

Са гледишта научне анализе и ставова Српске Православне Цркве, не постоје никакви разлози за супротстављање примени Миланковићеве реформе Јулијанског календара, јер се ради о питању научне методологије рачунања времена. Очигледно је да Миланковићев календар може бити примењен у целини.

У монографију су уврштена и два додатка, који на најбољи начин појашњавају питање реформе календара и тако заокружују целину реформе. Први додатак чини приказ Његове Светости, блаженопочивајушћег Патријарха српског Павла „Став Српске Православне Цркве према старом и новом календару“ из књиге „Да нам буду јаснија нека питања наше вере“, други додатак је књига Милутина Миланковића „Реформа Јулијанског календара“, која даје детаљан приказ свих материјала са Свеправословног конгреса у Цариграду 1923. године.

Patrijarh-Irinej
Naslovna promocija knjige-min

Са промоције монографије у Крипти Храма Светог Саве 05. Јуна 2018. године