Vesti

Preporuka: Monografija Srbi i kalendarsko pitanje

promocija

Monografiju Srbi i kalendarsko pitanje koju je izdalo Udruženje Milutin Milanković, uz pomoć i podršku Srpske pravoslavne crkve i Ministarstva pravde – Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama, Narodna biblioteka Srbije preporučila je bibliotekama i knjižarama da je nabave i omoguće čitaocima da je čitaju. Time je na očigledan način potvrđena njena vrednost kao štiva koje sublimira sve značajne aspekte teme koja se tretira u njoj.

Monografija, koja je pobudila interesovanje javnosti, promovisana je u junu 2018. godine u Kripti Hrama Svetog Save. Pojavila se u vreme kada se u javnosti Srbiji veoma često postavlja pitanje zašto Srpska Pravoslavna Crkva još uvek nije prihvatila svoj predlog reforme Julijanskog kalendara koji je usvojen na 1923. godine na Svepravoslavnom kongresu u Carigradu, jer je od usvajanja Milankovićevog predloga reforme pravoslavnog kalendara prošlo već devet decenija.

Stručnoj i najširoj javnosti u monografiji predočene su činjenice o nastanku i razvoju kalendarskog znanja u istoriji i tradiciji Srba, doprinosu Srba reformi Julijanskog kalendara, naučnom doprinosu Milutina Milankovića ovom pitanju, kao i o stavu Srpske Pravoslavne Crkve o ovom, za nju, izuzetno značajnom pitanju. Pitanje Milankovićeve reforme kalendara, sagledano je sa gledišta astronomije, matematike i uticaja na odnose u Crkvi. Sa gledišta matematike je pokazano da je Milankovićeva reforma Julijanskog kalendara dostigla nivo tačnosti u odnosu na astronomsko trajanje godine do maksimalno moguće mere.

Sa gledišta naučne analize i stavova Srpske Pravoslavne Crkve, ne postoje nikakvi razlozi za suprotstavljanje primeni Milankovićeve reforme Julijanskog kalendara, jer se radi o pitanju naučne metodologije računanja vremena. Očigledno je da Milankovićev kalendar može biti primenjen u celini.

U monografiju su uvrštena i dva dodatka, koji na najbolji način pojašnjavaju pitanje reforme kalendara i tako zaokružuju celinu reforme. Prvi dodatak čini prikaz Njegove Svetosti, blaženopočivajušćeg Patrijarha srpskog Pavla „Stav Srpske Pravoslavne Crkve prema starom i novom kalendaru“ iz knjige „Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere“, drugi dodatak je knjiga Milutina Milankovića „Reforma Julijanskog kalendara“, koja daje detaljan prikaz svih materijala sa Svepravoslovnog kongresa u Carigradu 1923. godine.

Patrijarh-Irinej
Naslovna promocija knjige-min

Sa promocije monografije u Kripti Hrama Svetog Save 05. Juna 2018. godine