Вести

Промоција књиге „Милутин Миланковић и одбрана отаџбине”

Београд, Дом Војске Србије, 2. април 2024. године

Књига „Милутин Миланковић и одбрана отаџбине” аутора Слободана Стојановића, у издању Медја цетра „Одбрана“ представљена је данас у београдском Дому Војске Србије.

Пред великим бројем посетилаца, међу којима су били начелник Управе за односе са јавношћу бригадни генерал др доцент Михаило Зоговић и директорка Медија центра „Одбрана“ пуковник Бињана Пашић, о том значајном делу осим аутора, говорили су рецензенти – мр Славко Максимовић и генерал-мајор у пензији Милан Станимировић, као и проф. др Владан Кузмановић.

Након кратког филма „Путник кроз васиону и векове“, редитеља Душана Вулековића, насталог у продукцији Удружења „Милутин Миланковић“, председник те реномиране заједнице поштовалаца великог научника, мр Славко Максимовић представио је Удружење и осврнуо се на научне области у којима је Миланковић истраживао.

Изразио је став да Миланковић припада „великој тројци научне елите“ нашег народа која је својим знањем, теоријама, достигнућима и изумима мењала свет.

„Заједно са Теслом и Пупином, обезбедио је себи лично и нама као нацији, вечно, почасно место у бескрајној књизи свезнања људског рода. И поред тога, дуго времена у свету је био оспораван, а у свом народу запостављен и скоро заборављен. Данас је високо позициониран у списку чувених научника света, а  НАСА га је укључила међу 15 највећих умова свих времена који су се бавили проучавањем планете Земље, рекао је Максимовић и додао да је о Миланковићу много писано, али је ретко ко успео да у потпуности сагледа или схвати величину његовог дела.

Председник Удружења „Милутин Миланковић“ говорио је о богатој каријери славног Србина и о историјским догађајима који су је битно одредили, као и о околностима због којих се „свесно одрекао славе и богаства“, и вратио у отаџбину.

„Нажалост, српски народ није му се одужио на начин који одговара његовом лику и делу, па, за разлику од других српских великана, Тесле, Пупина, Вука, Доситеја, Цвијића, Андрића…  у Србији нема музеја, задужбине, фондације, научно-истраживачког центра нити сталног догађаја  њему посвећеног. Утолико је за веће поштовање што су на сцену ступили појединци, ентузијасти, посвећени часној и вредној идеји да  афирмишу његов лик и дело. Међу том групом ентузијаста био је и аутор књиге коју данас промовишемо, господин Стојановић, рекао је мр Славко Максимовић, додајући да је Удружење „Милутин Миланковић“ данас угледна институција с препознатљивим резултатима.

Аутор књиге „Милутин Миланковић и одбрана отаџбине” Слободан Стојановић на почетку излагања, упутио је речи захвалности начелнику Управе за односе са јавношћу Министарства одбране бригадном генералу др Михаилу Зоговићу, као и тиму Медија центра „Одбрана“, који су „имали визију и храброст“ да монографија уледа светлоста дана.  

„Моја спознаја о Милутину Миланковићу сеже уназад преко 25 година, а „дружење са великаном”, фигуративно казано, траје преко 20 година, када сам први пут прочитао његово аутобиографско дјело – Успомене, доживљаји, сазнања, а онда и још неколико пута. Читајући то и друга његова дела, радећи на истраживању грађе о његовом животу и делу, за бројне пројекте, научне скупове, књиге и филмове и низ акција на популаризацији, све више сам уочавао потребу да се мање позната делатност Миланковића детаљније истражи и публикује, рекао је аутор који се осврнуо на животни и професионални пут славног научника, закључујући да је грађевинарство била његова прва и трајна љубав .

Додао је да то посебно долази до изражаја када је у питању била његова ангажованост за потребе система одбране.

„Миланковић је пуних 14 година сарађивао са Министарством Војске и Морнарице. Како је навео, није се могао оглушити о позив да помогне у изградњи војне инфраструктуре. Он је, чврсто стојећи на земљи , фокусиран на свој научни и инжењерски рад, у исто вријеме био и маштар, сањалица, који је пловио васионским пространствима, рекао је аутор, који је за крај још једном захвалио уредници издања Мирјани Сандић и осталим сарадницима из Медија центра „Одбрана“ као и дизајнерки Оливери Синадиновић – због искрене посвећености и професионализма.

Изражавајући наду да ће дело пронаћи пут до читалаца, и „од оних који је прочитају, бити другима препоручена“, упутио је речи захвалности читавом тиму који је учествовао у његовом стварању – рецензентима мр Славку Максимовићу, генералу Милану Станимировићу, а надасве др Влади Милићевићу, који је и сам написао више књига о Миланковићу.

О значају неговања културе сећања и традиције система одбране на промоцији је говорио потпредседник Управног одбора Удружења „Милутин Миланковић” и рецензент књиге генерал-мајор у пензији Милан Станимировић.

Он је истакао да је одлука Управе за односе са јавношћу Министарстава одбране да књига буде штампана, значајна из више разлога. Осим што се аудиторијуму приближава ангажовање великог научника на пројектовању, изградњи и надзору објеката посебне намене, важно је и што се сагледава однос Миланковића према отаџбини Србији, коју је одувек називао „матицом српског народа“, како би се глорифковао његов веома изражен патриотизам и родољубље, истакао је Станимировић који је поручио да је аутор успео да прикаже широку лепезу патриотизма Миланковића који треба да буде инспирација за све припаднике система одбране, због чега књига има и посебну улогу.

О садржају књиге „Милутин Миланковић и одбрана отаџбине”, као и о грађевинским дометима великог научника, говорио је проф. др Владан Кузмановић, који је истакао да је оваква монографија много недостајала културној, научној и академској заједници.

„Када склопите њене корице, схватите да нам аутор кроз лик и дело Миланковића поручује да се отаџбина брани знањем, академском честитошћу, али и личним и инжењерском поштењем, истакао је Кузмановић, који је захвалио аутору што је осветлио део непролазног доприноса великог научника, као истинског патриоте.

На веома посећеној промоцији, уз музичку пратњу припадника Уметничког ансамбла „Станислав Бинички”, одломке из дневничких бележака Милутина Миланковића читали су млади глумци Катарина Сарић и Милан Бобић.

Текст и фотографије су у целости преузете са wеб сајта Медија центра “Одбрана”. (линк)