Vesti

Radmila s poštovanjem prema Milankoviću

Profesor dr Radmila Milentijević srpski pisac i istoričar, profesor emeritus na Gradskom koledžu u Njujorku, koja veći deo svog života provodi u Americi, bila je 11. novembra 2019. godine gost Udruženja Milutin Milanković iz Beograda.

naslovna-milentijevic

U prijateljskom razgovoru između gospođe Milentijević i članova Udruženja Milutin Milanković razgovarano je kako da se premosti okeanski jaz između Udruženja i srpske dijaspore u Americi. Prof. Milentijević je naglasila da Udruženje u Beogradu mora biti upornije u svojim nastojanjima da pridobije našu dijasporu u Americi i upozna je sa radom i delom srpskog i svetskog naučnika Milutina Milankovića koga i NASA visoko kotira kao znalca koji je izučavao planetu Zemlju.

Predsednik Udruženja Milutin Milanković objasnio je Milentijevićevoj da je Udruženje u nekoliko navrata pokušavalo da uspostavi saradnju sa našom dijasporom u Americi, ali je sve ostalo samo priča. Takođe je na sastanku ukazano da Udruženje nema stalni izvor finansiranja, već da se sredstva za rad i aktivnosti Udruženja obezbeđuju kroz donacije i konkurse koje raspisuju republičke državne institucije, kao i grad Beograd. No, u tome ima mnogo neizvesnosti.

1rm
2rm

Gospođa Milentijević je upoznata i da je Udruženje organizovalo izložbu (koja je u toku) o životu i delu Milutina Milankovića, pod nazivom Milankovićeva vremenska kapija, u saradnji sa Narodnom bankom Srbije i pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu i informisanje, a u izložbenom prostoru Narodne banke Srbije. Prof. Milentijević je obaveštena da Udruženje sprovodi akciju usmerenu ka osnivanju Muzeja Milutina Milankovića.
Na kraju posete Udruženju, prof. dr Radmila Milentijević je Udruženju Milutin Milanković donirala 1.000,00 američkih dolara kao podsticaj za što uspešniji rad sledbenika Milankovića.