Вести

Радмила с поштовањем према Миланковићу

Професор др Радмила Милентијевић српски писац и историчар, професор емеритус на Градском колеџу у Њујорку, која већи део свог живота проводи у Америци, била је 11. новембра 2019. године гост Удружења Милутин Миланковић из Београда.

naslovna-milentijevic

У пријатељском разговору између госпође Милентијевић и чланова Удружења Милутин Миланковић разговарано је како да се премости океански јаз између Удружења и српске дијаспоре у Америци. Проф. Милентијевић је нагласила да Удружење у Београду мора бити упорније у својим настојањима да придобије нашу дијаспору у Америци и упозна је са радом и делом српског и светског научника Милутина Миланковића кога и НАСА високо котира као зналца који је изучавао планету Земљу.

Председник Удружења Милутин Миланковић објаснио је Милентијевићeвoj да је Удружење у неколико наврата покушавало да успостави сарадњу са нашом дијаспором у Америци, али је све остало само прича. Такође је на састанку указано да Удружење нема стални извор финансирања, већ да се средства за рад и активности Удружења обезбеђују кроз донације и конкурсе које расписују републичке државне институције, као и град Београд. Но, у томе има много неизвесности.

1rm
2rm

Госпођа Милентијевић је упозната и да је Удружење организовало изложбу (која је у току) о животу и делу Милутина Миланковића, под називом Миланковићева временска капија, у сарадњи са Народном банком Србије и под покровитељством Министарства за културу и информисање, а у изложбеном простору Народне банке Србије. Проф. Милентијевић је обавештена да Удружење спроводи акцију усмерену ка оснивању Музеја Милутина Миланковића.
На крају посете Удружењу, проф. др Радмила Милентијевић је Удружењу Милутин Миланковић донирала 1.000,00 америчких долара као подстицај за што успешнији рад следбеника Миланковића.