Удружење

Милутин Миланковић

Београд

"Осунчавање Земље покорава се неминовном закону,
исто тако тачном као што је Њутнов закон гравитације."

Вести

Удружење у посети Епархији осечкопољској и барањској у родном месту Милутина Миланковића

Управни одбор Удружења са више својих чланова и пријатеља 27. јуна посетио је Даљ, родно место Милутина Миланковића и Епархију осечкопољску и барањску, чије је седиште управо у Даљу. У посети родном месту научника била је и делегација Управе за односе са црквама и верским заједницама, пријатељи и поштоваоци Милутина Миланковића. Током посете полазницима Летње школе, под називом “Путевима Захарија Орфелина”, организоване у манастиру Успења Пресвете Богородице, у народу познатијем као манастир Даљска водица, одржано је пригодно предавање о животном путу и научном делу великана који је потекао са ових простора.

Посета је организована уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа осечкопољског и барањског господина Херувима, који је са братством светоуспенског манастира и члановима Епархијског управног одбора пожелео добродошлицу гостима из Београда, угостивши их у конаку манастира.

На седници Управног одбора Удружења, која је одржана у конаку манастира, Његовом Преосвештенству Епископу Херувиму уручено је признање Удружења Повеља у знак признања Епархији за дугогодишњу сарадњу и подршку раду Удружења. Захваливши се Епископу на гостопримству и пружању подршке, председник Удружења мр Славко Максимовић, приликом уручивања Признања, истакао је резултате сарадње, како са Епархијом, тако и са Културним и научним центром Милутин Миланковић из Даља. Господин Херувим са своје стране изразио је спремност за унапређење сарадње и пружање личног доприноса успешном раду Удружења с обзиром да је и сам члан Управног одбора.

Историјат манастира Успенија Пресвете Богородице, сеже у 18. век и време сеобе Арсенија Чарнојевића, када је настао и од када је на услузи верујућем православном и свеукупном српском народу у овом делу некадашње Војне крајине. Летња школа организована је у овом манастиру за српску децу виших разреда основне школе са територије Републике Хрватске, у склопу које је једна од тема била Милутин Миланковић, рођен у Даљу у коме је провео детињство и школовао се. О тој фази живота, деци полазницима Школе, одржано је предавање и приказани филмови из живота и дела научника, а премијерно ће бити приказана и Прва епизода будуће ТВ серије.

Домаћини су били веома обрадовани чињеницом што је посета Удружења Даљу, родној кући Милутина Миланковића и Миланковићевом вечном почивалишту на Православном гробљу у Даљу, реализована као једна од активности обележавања значајних јубилеја 140 година од рођења и 110 година од доласка у Београд Милутина Миланковића. Фотографије преузете за званичниог сајта Епархије осечкопољске и барањске и чланова делегације сведоче о успелој активности.

arrow

Информације


За све информације, контакте, актуелности и сазнања поводом дела и рада нашег Удружења, Молимо Вас да нас контактирате путем е-маил адресе:

milankovicm@gmail.com

Такође, можете нас контактирати и путем следећих телефона:

мр Славко Максимовић
+381 (64) 13 57 307
(председник Удружења)

Слободан Стојановић
+381 (63) 71 64 307
(потпредседник Удружења)

Срдачно Вам се захваљујемо !