Удружење

Милутин Миланковић

Београд

"Осунчавање Земље покорава се неминовном закону,
исто тако тачном као што је Њутнов закон гравитације."

Вести

Удружње Милутин Миланковић у Великом Градишту

У Средњој школи у Великом Градишту недавно је отворена изложба „Милутин Миланковић, живот и дело“.

Highslide JS

Велико Градиште, град на ушћу златоносног Пека у Дунав, како га хроничари називају предворје Карпата, град ретке лепоте и богате историје, преко своје локалне самоуправе исказао је интерес – жељу да се у Средњој школи организује изложба са пројекцијама филма „Од армираног бетона до Канона осунчавања“. Према замисли организатора за време седмодневног трајања изложбе сви ученици из матичне школе, али и осталих школа са територије општине, организовано су посетили изложбу и одгледали филм уз стручно вођење и тумачење професора.

Локална самоуправа у Великом Градишту, како је наглашено на отварању изложбе, има жељу да се постепено, на више нивоа, придружи другим срединама на одуживању дуга великану српске и светске науке, који је Србију ставио на Олимп светске научне мапе. Велико Градиште је већ подржало активност Удружења приликом постављања споменика Милутину Миланковићу у Београду.

Пригодним обраћањима, заменик председника Скупштине општине Велико Градиште Слађан Марковић и директор Средње школе Зоран Ташић, истакли су опредељеност за веће поштовање личности које су задужиле наш народ, изражавајући захвалност Удружењу на свеукупним активностима. Изложба и друге активности, уверени су, допринеће да се међу становницима овог дивног места на Дунаву створи осећај потребе да се нека улица или институција у Великом Градишту назове Миланковићевим именом и тако трајно пружи допринос. Милутин Миланковић је оставио траг, а на нама је да својим радом пружимо допринос да тај рад буде звезда водиља младим генерацијама уз све друге наше научне, културне и просветне величине. Како су нагласили домаћини убудуће ће школске екскурзије планирати долазак у Удружење да се ученици детаљније упознају са личношћу и делом Милутина Миланковића-Заинтересованост регионалних средстава информисања за догађај, обезбедиће медијску подршку овој идеји.

Highslide JS
Заменик председника општине Слађан Марковић, директор Средње школе Зоран Ташић и потпредседник Удружења Слободан Стојановић приликом обраћања на изложби „Милутин Миланковић, живот и дело“

Манифестацији, испред Удружења, присуствовали су Никола Јанков и Слободан Стојановић, који је на отварању изложбе присутне ученике, наставнике и госте упознао са активностима Удружења на популаризацији личности и дела Милутина Миланковића, патриоти, који је оставио царски Беч и дошао у Београд, у коме је створио научно дело које се налази у врху за цивилизацију светских домета.

Допринос укупном доживљају дали су и ученици Школе који су припремили пригодан реситал са Миланковићевим текстовима уз музичку пратњу својих другова. На крају дружења кроз слику и реч, Средњој школи су уручена издања из продукције Удружења Милутин Миланковић.

arrow

Информације


За све информације, контакте, актуелности и сазнања поводом дела и рада нашег Удружења, Молимо Вас да нас контактирате путем е-маил адресе:

milankovicm@gmail.com

Такође, можете нас контактирати и путем следећих телефона:

мр Славко Максимовић
+381 (64) 13 57 307
(председник Удружења)

Слободан Стојановић
+381 (63) 71 64 307
(потпредседник Удружења)

Срдачно Вам се захваљујемо !