Vesti

Udruženje u misiji pružanja pomoći Crkvi Svetog Nikole u Starom Slankamenu

crkva-svetog-nikole

Saradnja sa opštinom Inđija na realizaciji manifestacije Dani Milutina Milankovića – Čas nauke, koja je održana ove godine po četvrti put, poprimila je znatno širi okvir nego što to zahteva neposredna manifestacija. Zahvaljujući intenzivnoj saradnji i osmišljavanju novih sadržaja, posebno na razradi ideje o formiranju budućeg Istraživačkog centra „Milutin Milanković“ u Starom Slankamenu, koja je sve bliže realizaciji, došlo je do saradnje po drugim pitanjima

Jedan od najznačajnijih kulturnih i verskih objekata u Starom Slankamenu je pravoslavna crkva Svetog Nikole. Na Crkvi, koja je spomenik kulture od izuzetnog sadržaja, podignuta 1468. godine, u poslednje vreme javljaju se pukotine na zidu, što preti većim posledicama. Meštani Starog Slankamena, verski službenici i čelnici lokalne samouprave, poštujući angažovanje i posvećenost Udruženja i prepoznajući stručni potencijal raznog profila njegovog članstva, zamolili su za pomoć u sagledavanju mogućnosti sanacije objekta. Sa zadovoljstvom Udruženje se angažovalo i obezbedilo stručnjake koji su sagledali stanje i predložili mere za trajnu sanaciju problema koji se pojavio.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja, prof. dr Marko Ivetić i Drago Ostojić, stručnjaci iz oblasti hidrologije, sagledali su situaciju, predložili adekvatno trajno rešenje problema i ponudili stručnu pomoć u daljoj realizaciji na sanaciji.

Tim povodom, nakon liturgije u Crkvi Svetog Nikole u Starom Slankamenu, drugog dana Vaskrsa, organizovan je sastanak Episkopa sremskog Vasilija sa delegacijom Udruženja predsednikom Udruženja mr Slavkom Maksimovićem i predsednikom Upravnog odbora dr Markom Ivetićem. Uz zahvalnost Udruženju na pomoći, sagledani su dalji koraci koje treba preduzeti i zajednički konstatovana neophodnost hitne akcije na sanaciji objekta.