Vesti

Udruženje u poseti Eparhiji osečkopoljskoj i baranjskoj u rodnom mestu Milutina Milankovića

eparhija

Upravni odbor Udruženja sa više svojih članova i prijatelja 27. juna posetio je Dalj, rodno mesto Milutina Milankovića i Eparhiju osečkopoljsku i baranjsku, čije je sedište upravo u Dalju. U poseti rodnom mestu naučnika bila je i delegacija Uprave za odnose sa crkvama i verskim zajednicama, prijatelji i poštovaoci Milutina Milankovića. Tokom posete polaznicima Letnje škole, pod nazivom “Putevima Zaharija Orfelina”, organizovane u manastiru Uspenja Presvete Bogorodice, u narodu poznatijem kao manastir Daljska vodica, održano je prigodno predavanje o životnom putu i naučnom delu velikana koji je potekao sa ovih prostora.

Poseta je organizovana uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva Episkopa osečkopoljskog i baranjskog gospodina Heruvima, koji je sa bratstvom svetouspenskog manastira i članovima Eparhijskog upravnog odbora poželeo dobrodošlicu gostima iz Beograda, ugostivši ih u konaku manastira.

Na sednici Upravnog odbora Udruženja, koja je održana u konaku manastira, Njegovom Preosveštenstvu Episkopu Heruvimu uručeno je priznanje Udruženja Povelja u znak priznanja Eparhiji za dugogodišnju saradnju i podršku radu Udruženja. Zahvalivši se Episkopu na gostoprimstvu i pružanju podrške, predsednik Udruženja mr Slavko Maksimović, prilikom uručivanja Priznanja, istakao je rezultate saradnje, kako sa Eparhijom, tako i sa Kulturnim i naučnim centrom Milutin Milanković iz Dalja. Gospodin Heruvim sa svoje strane izrazio je spremnost za unapređenje saradnje i pružanje ličnog doprinosa uspešnom radu Udruženja s obzirom da je i sam član Upravnog odbora.

Istorijat manastira Uspenija Presvete Bogorodice, seže u 18. vek i vreme seobe Arsenija Čarnojevića, kada je nastao i od kada je na usluzi verujućem pravoslavnom i sveukupnom srpskom narodu u ovom delu nekadašnje Vojne krajine. Letnja škola organizovana je u ovom manastiru za srpsku decu viših razreda osnovne škole sa teritorije Republike Hrvatske, u sklopu koje je jedna od tema bila Milutin Milanković, rođen u Dalju u kome je proveo detinjstvo i školovao se. O toj fazi života, deci polaznicima Škole, održano je predavanje i prikazani filmovi iz života i dela naučnika, a premijerno će biti prikazana i Prva epizoda buduće TV serije.

Domaćini su bili veoma obradovani činjenicom što je poseta Udruženja Dalju, rodnoj kući Milutina Milankovića i Milankovićevom večnom počivalištu na Pravoslavnom groblju u Dalju, realizovana kao jedna od aktivnosti obeležavanja značajnih jubileja 140 godina od rođenja i 110 godina od dolaska u Beograd Milutina Milankovića. Fotografije preuzete za zvaničniog sajta Eparhije osečkopoljske i baranjske i članova delegacije svedoče o uspeloj aktivnosti.