Вести

Дани Милутина Миланковића у Бечу у оквиру Светосавских свечаности

Дијаспора ТВ из Беча најавила је на свом сајту гостовање представника Удружења Милутин Миланковић у оквиру Светосавских свечаности, а под називом Дани Милутина Миланковића, где се главна манифестација одржава у суботу првог фебруара 2020. у цркви Васкрсења Христовог у Бечу.

screen

Милутин Миланковић је био први српски доктор наука, а НАСА га је уврстила у 15 највећих научних умова свих времена. Дуги низ година је живео у Бечу.

Milutin-Milankovic

У оквиру свечаности поводом Савиндана, по први пут у Аустрији, биће одржано предавање о једном од највећих српских научника, Милутину Миланковићу. Поред предавања биће приказан и кратки филм  под називом „Путник кроз Васиону и векове“.

Предавање ће се одржати у суботу 1. фебруара 2020. године у цркви Васкрсења Христовог у Бечу (Engerthstraße 160, 1020 Wien).

Присутнима ће се  обратити Славко Максимовић, председник удружења “Милутин Миланковић“ из Београда, како би се на што бољи начин приказао Милутин Миланковић, који је имао светску славу,  а у српском народу био помало заборављен. Гост вечери биће и етно појац Љуба Манасијевић.

Посетиоци ће моћи да сазнају о Миланковићевом раду на Универзитету и Академији у Београду, његовом боравку у интернацији у Будимпешти, животу и раду у Бечу, учешћу на православном конгресу у Цариграду 1923. године и о његовом богатом грађевинском активношћу у Србији и Југославији.

Предавање ће означити и завршетак изложбе о Милутину Миланковићу, која је била постављена у цркви Рођења Пресвете Богородице поводом  800 година аутокефалности Српске православне цркве. 

Чланови Удружења “Милутин Миланковић“ из Београда приредили су ову изузетну изложбу, у дигиталном издању, која садржи архивски материјал и податке Миланковићевег школовања у Даљу, Осијеку и Бечу, као и грађевинске активности у Бечу.

Изложба приказана у Бечу садржи и делове из области у којима су одсликане Миланковићеве научне мисли, од којих се неки први пут појављују у јавности.

Удружење Милутин Миланковић има преко 2.000 докумената, прикупљених, обрађених и дигитализованих, и неколико стотина предмета из Миланковићевог личног живота, а највећа жеља чланова удружења је да Милутин Миланковић добије музеј у Београду.

Милутин Миланковић је био први српски доктор наука, а НАСА га је уврстила у 15 највећијх научних умова свих времена. У сферу његових интересовања спадали су математика, астономија, климатологија и геофизика.

Иако је, после завршених студија и промовисања у доктора техничких наука, стекао углед афирмисаног грађевинског стручњака и проналазача, Милутин Миланковић 1909. године, попут бројних српских интелектуалаца из расејања, ношен дубоким патриотизмом, напушта удобан живот, успешан и финансијски веома уносан посао грађевинског инжењера у Бечу и долази у Београд где је био професор Филозофског факултета. Урадио је и предложио реформу Грегоријанског и Јулијанског календара.

Предавање у Бечу о великом Милутину Миланковићу 

Датум: Субота, 1. фебруар 2020. године у 19:00 часова
Адреса: Храм Васкрсења Христовог, Еngerthstraße 160, 1020 Wien

Организатор: Просвјета Аустрија