Драги посетиоци, добро дошли на сајт удружења које је  посвећено часној и вредној идеји да се афирмише лик и дело, доскора запостављеног и скоро заборављеног, великана српске и светске науке Милутина Миланковића.

Миланковић је свету подарио астрономску теорију климатских промена, којом је решио тајну ледених доба, увео у грађевинску оперативу армирано-бетонске конструкције и урадио најпрецизнији календар за мерење времена. Српском народу је оспособио бројне кадрове, изградио бројне грађевинске објекте             и написао научно-популарна дела  којим нас је одвео на путовање кроз васиону и векове. Србији је обезбедио завидно место у оквру светске науке.

У врху је најцитиранијих  српских научник и један од најчешће навођених научника у светској научној заједници, истраживач којег с разлогом и с правом убрајају у пет највећих научника двадесетог века и међу петнаест највећих научника свих времена који су се бавили нашом планетом, Земљом.

Нажалост, српски народ није му се одужио на начин којки одговара његовом лику и делу. У Србији нема музеја, задужбине, сталне изложбене поставке нити научно – истраживаћког центра њему посвећеног. До скора није било ни спомен-обележја.

То је био разлог да се окупе волонтери, поштоваоци његовог лика и дела, и оснују удружење, са циљем да се популаризацијом његове личности и валоризацијом његовог научног рада отргне од заборава и осветли његов богат живот, свестран рад и допринос светској науци, као и исказана љубав према отаџбини.

Удружење Милутин Миланковић је научно-стручно удружење. Код Агенције за привредне регистре уписано је у Регистар удружења као струковно удружење и има својство правног лица. Окупља преко 350 чланова од ученика и студената до академика, углавном из делатности којима се бавио Миланковић (геофизичке и техничке науке) али и велики број посленика из хуманистичких делатности (уметника, писаца, филозофа, новинара, филмских радника).

Рад Удружења се одвија у просторијамау улици Поп Лукина 1Б, које су, захваљујући донаторима, опремљене савременом намештајем, потребном аудио-визуелном и информатичком опремом, као и одговарајућим витринама за смештај, чување и приказивање ретких и вредних ствари и старих књига; прилагођене су за одржавање научно-стручних скупова, тематских изложби, промоцију књига и филмова, за одржавање популарних предавања, као и за посете ученика, студената и заинтересованих грађана, капацитета до 60 посетилаца.

Резултати досадашњег рада Удружења су прикупљена  и дигитализована архивска грађа представљена у Дигиталном легату Милутин Миланковић, бројне књиге и публикације, видео материјал, научни и популарни скупови, изложбе, стручна и популарна предавања, стотине чланака у новинама и магазинима, промоције филмова и издања у земљи и иностранству, имена школа, институција, улица и булевара, спомен-обележје у Београду, новчаница од 2000 динара и још много тога.

Надамо се да ћете посетом нашем сајту наћи пуно информација о акцијама Удружења и других институција које баштине име Милутина Миланковића. Наћићете, такође, и много занимљих података и информација из његовог живота и рада. Будите и ви наши сарадници и тиме допринесете да српски народ испуни свој дуг према великом човеку, великом научнику и великом родољубу какав је био Милутин Миланковић.

                                                                            Мр Славко Максимовић, председник