ВестиЗанимљивости

Клеопатра и Српска Нова година

У Музеју науке и технике, у оквиру пратећег програма изложбе „Милутин Миланковић – 100 година од реформе Јулијанског календара“ проф. др Петар Кочовић 28. фебруара одржао је занимљиво предавање интригантног наслова, којим је побудио пажњу заинтересоване публике. Историју календара новијег доба од настанка Јулијанског и Грегоријанског календара до реформисаног Новојулијанског – Миланковићевог календара представио је на занимљив начин.

Професор Кочовић је слушаоцима у форми питања саопштио своја сазнања о историјату календара утврдивши, на основу историјских података, његову генезу, али «позадину» неких одлука везаних за календаре и специфичну улогу египатске краљице Клеопатре.
У вези са тим констатовао је оправданост питања – ко је заслужан за то да се Нова година по Јулијанском календару или како је ми зовемо Српска нова година, прославља се у Србији 13. јануара. Да ли је за то заслужан Цезар или неко други? Емотивну и политичку везу Цезара и владарке Египта Клеопатре предавач је покушао да доведе у одређену везу када је у питању календар који се користио у Египту и који је беспрекорно помагао пољопривредницима да организују сетву житарица. Такво стање није било у Римском царству већ прилично хаотично када су у питању календар и рачунање времена. Да се дође до решења помогла је Клеопатра, која му је послала свог астронома Сосигена да помогне у поправљању ситуације. И од 1. jануара 45. године пне – освануо је нови календар, који се користио до 1582. године, када је под папом Гргуром XIII настао прецизнији, Грегоријански календар. Али и тај, као ни Јулијански календар није био прецизан, јер се земља није окретала око своје осе 365,25 дана, већ је календар «журио». Решење је изнашао Милутин Миланковић, на Пан-Православном конгресу 1923. године у Фанару, делу Истанбула. Пронашао је календар који је усвојен и примењен.
Затим је приказао математичке разлике и политичке разлике у тумачењима календарског питања и прихватању Миланковићевог у широј употреби. Предавање је изазвало пажњу присутних који су у дискусији тражили додатна објашњења.