Dragi posetioci, dobro došli na sajt udruženja koje je  posvećeno časnoj i vrednoj ideji da se afirmiše lik i delo, doskora zapostavljenog i skoro zaboravljenog, velikana srpske i svetske nauke Milutina Milankovića.

Milanković je svetu podario astronomsku teoriju klimatskih promena, kojom je rešio tajnu ledenih doba, uveo u građevinsku operativu armirano-betonske konstrukcije i uradio najprecizniji kalendar za merenje vremena. Srpskom narodu je osposobio brojne kadrove, izgradio brojne građevinske objekte             i napisao naučno-popularna dela  kojim nas je odveo na putovanje kroz vasionu i vekove. Srbiji je obezbedio zavidno mesto u okvru svetske nauke.

U vrhu je najcitiranijih  srpskih naučnik i jedan od najčešće navođenih naučnika u svetskoj naučnoj zajednici, istraživač kojeg s razlogom i s pravom ubrajaju u pet najvećih naučnika dvadesetog veka i među petnaest najvećih naučnika svih vremena koji su se bavili našom planetom, Zemljom.

Nažalost, srpski narod nije mu se odužio na način kojki odgovara njegovom liku i delu. U Srbiji nema muzeja, zadužbine, stalne izložbene postavke niti naučno – istraživaćkog centra njemu posvećenog. Do skora nije bilo ni spomen-obeležja.

To je bio razlog da se okupe volonteri, poštovaoci njegovog lika i dela, i osnuju udruženje, sa ciljem da se popularizacijom njegove ličnosti i valorizacijom njegovog naučnog rada otrgne od zaborava i osvetli njegov bogat život, svestran rad i doprinos svetskoj nauci, kao i iskazana ljubav prema otadžbini.

Udruženje Milutin Milanković je naučno-stručno udruženje. Kod Agencije za privredne registre upisano je u Registar udruženja kao strukovno udruženje i ima svojstvo pravnog lica. Okuplja preko 350 članova od učenika i studenata do akademika, uglavnom iz delatnosti kojima se bavio Milanković (geofizičke i tehničke nauke) ali i veliki broj poslenika iz humanističkih delatnosti (umetnika, pisaca, filozofa, novinara, filmskih radnika).

Rad Udruženja se odvija u prostorijamau ulici Pop Lukina 1B, koje su, zahvaljujući donatorima, opremljene savremenom nameštajem, potrebnom audio-vizuelnom i informatičkom opremom, kao i odgovarajućim vitrinama za smeštaj, čuvanje i prikazivanje retkih i vrednih stvari i starih knjiga; prilagođene su za održavanje naučno-stručnih skupova, tematskih izložbi, promociju knjiga i filmova, za održavanje popularnih predavanja, kao i za posete učenika, studenata i zainteresovanih građana, kapaciteta do 60 posetilaca.

Rezultati dosadašnjeg rada Udruženja su prikupljena  i digitalizovana arhivska građa predstavljena u Digitalnom legatu Milutin Milanković, brojne knjige i publikacije, video materijal, naučni i popularni skupovi, izložbe, stručna i popularna predavanja, stotine članaka u novinama i magazinima, promocije filmova i izdanja u zemlji i inostranstvu, imena škola, institucija, ulica i bulevara, spomen-obeležje u Beogradu, novčanica od 2000 dinara i još mnogo toga.

Nadamo se da ćete posetom našem sajtu naći puno informacija o akcijama Udruženja i drugih institucija koje baštine ime Milutina Milankovića. Naćićete, takođe, i mnogo zanimljih podataka i informacija iz njegovog života i rada. Budite i vi naši saradnici i time doprinesete da srpski narod ispuni svoj dug prema velikom čoveku, velikom naučniku i velikom rodoljubu kakav je bio Milutin Milanković.

                                                                            Mr Slavko Maksimović, predsednik