Вести

Делегација Епархије осечкопољске и барањске у посети Удружењу

delegacija-eparhije

Удружење Милутин Миланковић имало је посебну част да 7. фебруара прими високу делегацију Епархије осечкопољске и барањске на челу са Његовим Преосвештенством Епископом осечкопољским и барањским господином Херувимом.

Његово Преосвештенство, Епископ господин Херувим, иначе члан Управног одбора нашег Удружења, који је у посети био са сарадницима јерејом др Марком Шукундом и протонамесником Немањом Клајићем, службеницима Епархије осечкопољске и барањске, имало је прилику да се кроз излагање председника Удружења мр Славка Максимовића и обиласком изложбене поставке, упозна са делатностима Удружења на популаризацији великана српске и светске науке, рођеног и сахрањеног у месту Даљу, где је седиште Епархије.

Мр Милета Радојевић, директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама Министарства правде Републике Србије, иницијатор посете и успостављања сарадње са Епархијом осечкопољском и барањском, са својим помоћником господином Гаврићем, присуствовао је сусрету. Током разговора, констатовано је да се сарадња одвија на обострано задовољство, при чему су размотрене могућности за даљи успешан наставак.

Размотрено је да се део активности на обележавању јубилеја Милутина Миланковића – 140 година од рођења и 110 година доласка у Београд, реализује и у Даљу, укључујући заједничке активности са Научним и културним центром Милутин Миланковић и школама. Покренута је иницијатива да, приликом сусрета школа у једном манастиру на територији Епархије осечкопољске и барањске, Удружење пригодним програмом о великану учествује на манифестацији, што је са задовољством прихваћено. Такође и да се једна од седница Управног одбора организује у Епархији у Даљу, на којој ће се прецизно дефинисати заједничке активности и дугорочнији програм сарадње.