Вести

Изложба Милутин Миланковић, живот и дело на отварању „Пиротског културног лета 2019“

Pirot

У оквиру манифестације „Пиротско културно лето 2019“ у Галерији Музеја Понишавља 01. јула 2019. отворена је изложба „Милутин Миланковић, живот и дело“

Посленици културе и надлежни органи општине Пирот, на иницијативу Саше Поповића, донели су одлуку да се у оквиру ове, већ надалеко познате, манифестације нађе место и за Милутина Миланковића, и то да манифестација отпочне управо са изложбом. Град Пирот, уз још двадесет градова у Србији и четири у Републици Српској има улицу са именом великана и на тај начин доприноси трајном сећању и спречавању заборава.

Pirot

Директор Музеја Понишавља Саша Јовановић донео је одлуку о одлагању радова на рестаурацији Музеја, управо ради изложбе о Миланковићу, чиме је, уз кустоса Татијану Карановић, омогућио успелу манифестацију, која је реализована и уз помоћ реномиране компаније Тигар Тајрес.

Pirot

Упркос неповољном термину одржавања, уочљиво је било значајно присутно грађана, просветних радника и представника локалних органа власти. Занимљивост изложбе и њен значај посебно су уочили професори физике основних и средњих школа, који су замолили да се изложба постави и у школским установама за време првог полугодишта идуће школске године, чиме би омогућили да сви ученици посете изложбу и одгледају неки филм из продукције Удружења.

Pirot

Изложба је побудила велико занимање средстава јавног информисања, како локалних, тако и регионалних, који су објавили низ информација и видео записа са отварања.