Вести

ИЗЛОЖБА МИЛУТИН МИЛАНКОВИЋ – ЖИВОТ И ДЕЛО У ПРИБОЈУ И ИВАЊИЦИ

Удружење Милутин Миланковић започиње нови циклус изложбених поставки Милутин Миланковић – Живот и дело, посвећен животу и делу светски познатог и признатог научника, академика и професора Универзитета у Београду крајем ове и у првој половини идуће године. Циклус започиње у сарадњи са општинама Прибој и Ивањица, које се организацијом овог научно-културног садржаја придружују бројним местима које предузимају активности на исправљању неправде која је заборавом и запостављањем нанесена Милутину Миланковићу.

Изложба Милутин Миланковић – Живот и дело низ година једна је од значајнијих активности Удружења којом се у великом броју места приближавају личност и научно дело Милутина Миланковића. Изложбу је до сада видело на десетине хиљада ученика и других посетилаца на преко сто локација у Србији, Републици Српској, Црној Гори, Даљу, родном месту Милутина Миланковића, али и у Аустрији, Мађарској, Румунији и другим местима од Аустралије до Америке.

Са њом су се упознали ученици и становништво у градским и сеоским срединама, школским установама, репрезентативним изложбеним просторима, галеријама, домовима културе, стручним и научним установама и на другим местима. Неретко је била и главна манифестација на значајним догађајима попут обележавања 160 година успоставе дипломатских односа између Аустралије и Србије у Камбери или обележавања 15-тогодишњице рада Српске академије наука и уметности Републике Српске у Бања Луци.

Удружење настоји да са овом манифестацијом условно „прекрије“ целокупну територију Републике Србије, чиме се значајно доприноси ширењу спознаје о величини коју је изнедрио српски народ. Уз остале активности, захваљујући изложбама са пратећим активностима значајно се повећава број места које су одале почаст великану називима улица, установа, спомен обележјима и на друге начине.

Изложбе се организују у циљу популаризације личности и дела Милутина Миланковића, аутора астрономске теорије климатских промена, којом је објаснио мистерију ледених доба, творца најтачнијег календара, популаризатора науке и хроничара научних збивања свога времена.

Изложбе са пратећим садржајем – пројекцијом документарно-играних филмова из продукције Удружења Милутин Миланковић, реализацијом предавања и трибина, пригодних програма и др, намењене су школској популацији, али и најширој јавности. Експонати изложбе хронолошки, на разумљив начин, представљају животни пут, генијалност, ерудицију и свестраност једног од најзначајнијих светских научника који су се бавили планетом Земљом. Удружење намерава да настави са овом делатношћу и у идућој години изложбе организује и у другим местима југозападне Србије, уз помоћ локалних самоуправа Нова Варош, Сјеница, Пријепоље, Рашка и других места.