Вести

Изложба о Миланковићевом животу и делу у Петровцу на Млави

Придружујући се бројним местима из Србије, Републике Српске и других из региона и света, у Петровцу на Млави, у организацији Завичајног музеја из Петровца и Средње школе „Младост“ 04. априла отворена је изложба Милутин Миланковић, живот и дело.

Изложбу која је постављена у веома лепом галеријском простору Гимназије (Средње школе), отворио је директор Александар Филиповић, а пригодном беседом обратила директорка Завичајног музеја Жаклина Перић. У својим излагањима изразили су задовољство и захвалност Удружењу за омогућавање овог догађања, изразивши уверење да ће се становништво Петровца, а посебно ученици школа са подручја општине, детаљније упознати са једним од великана које је изнедрио наш народ.

У име Удружења говорио је Слободан Стојановић, потенцирајући значај организације у срединама које нису у средиштима великих културних и научних дешавања, одајући признање организаторима за напоре да се изложба организује. Изразио је очекивање да ће изложба и филмске пројекције допринети знатно већој спознаји о величини и значају Милутина Миланковића за светску и српску науку, предложивши органима локалне заједнице да се размотри могућност да и овај лепи град на реци Млави трајно обележи име Милутина Миланковића.

Изложба ће бити отворена две седмице током којих ће се омогућити организована посета за све ученике школа са територије општине, заједно са пројекцијама филма Од армираног бетона до Канона осунчавања, уз стручно вођење професора физике. Локална и регионална средства информисања посветила су велику пажњу значајном догађају за Петровац на Млави, како су то оценили новинари.